Zin en Hapjes sluit mooi seizoen af

8 juni 2023
Zondagmiddag 4 juni sloten we het seizoen Zin en Hapjes in het Gruizenkerkje af. Dit jaar stond het thema ‘levenskunst’ centraal, en de laatste keer ging het over ‘kunst’. We vonden inspiratie in de schilderijen van Jouk Boon, en in de muziek van Timo en Mascha.

Jouk had een kleine expositie van zijn werk opgesteld, voorin het Gruizenkerkje. Schilderijen die hem allemaal na aan het hart liggen, en elk ook een eigen verhaal vertellen. Jouk werd geinterviewd door Lianne van Oord, en dat gaf op een mooie manier kleur en achtergrond bij alles wat hij maakt. Jouk vertelde bijvoorbeeld dat hij mede door traumatische oorlogservaringen door een diep dal ging, en dat voor zijn gevoel de Pinkstergeest zelf hem weer op de been hielp. Die ervaring sloeg neer in het schilderij van de duif dat voorin de kerk stond. Maar evenzeer ervaringen van schoonheid of herinneringen landen in schilderijen, zoals in schilderijen van de kust of van havens die hij had meegebracht.

Muziek is weer een andere vorm van kunst, en gitarist Timo en zangeres Mascha maakten ons stil met de mooie nummers die zij speciaal voor vanmiddag hadden uitgezocht. De gesprekken werden geholpen door de Zoute Stokjes met citaten die weer op de tafels stonden. Zoals: kunst laat niet het uiterlijk van dingen zien, maar het innerlijk. Aristoteles zei dat al 25 eeuwen geleden. Of kunst is een uitdrukken van liefde. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar aan het denken zet het wel.

Zoals gezegd, dit was de laatste van het seizoen. We startten vorig jaar oktober met Ida Stuij, psychologe, over hoe je de kunst om te leven kwijt kunt raken - en weer vinden. We hadden middagen over soberheid en genieten, over stervenskunst en generositeit. En zelfs hadden we de preek van de leek in het midden van deze serie – met burgemeester Hans Verheijen. Ook dat was bijzonder. En steeds weer de heerlijke hapjes en gesprekken.

Vanzelfsprekend gaan we volgend seizoen weer verder. We starten op de eerste zondag van oktober. Dat is zondag 1 oktober. Schrijf het alvast in uw agenda!  Het Gruizenteam, Bert, Lianne, Marijn, Christel en Bert. 
 
terug