Zin en Hapjes over Levenskunst

Maandag 6 februari 2023
In de serie bijeenkomsten van 'Zin en Hapjes' is dit seizoen het thema: ‘Levenskunst’ gekozen. Op 5 februari ging het over de kunst van het ‘genieten’ met columnist Bas van Dongen. Genieten, dat ging deze zondag vooral over het bereiden van mooie gerechten en de vreugde van het samen eten. Deze ‘levenskunst’ is voor de meeste mensen een makkelijk te bevatten en niet moeilijk te verwezenlijken onderwerp. Het water liep bij wijze van spreken bij de toehoorders in de mond. Bas, gestoken in passende outfit, vertelde vooral over het ‘Joods koken’ een activiteit die hij samen met Gerdien Zwartkruis al jaren verzorgt voor de PGMBD en haar voorloper de PGSG.
  
Er viel deze zondag nog veel meer te genieten, niet alleen vanwege de smaakpapillen, maar ook via het gehoor. Het slagwerkensemble van muziekvereniging Vriendenkring uit Limbricht maakte verrassend mooie en melodieuze muziek op marimba’s. Dirigent Sjef Lebon vertelde vooraf iets over de nummers die ze speelden, wat het luisterplezier nog vergrootte. Helaas is de beeldkwaliteit van het filmpje slecht, maar het gaat hier gelukkig vooral om genieten via het gehoor.

De opkomst was prima. Er waren via een bericht in de regionale krant ook weer nieuwe belangstellenden te verwelkomen door Bert Stuij. De hapjes uit de Joodse keuken smaakten heerlijk. Ze waren zoals gewoonlijk weer bereid door Gerdien Zwartkruis, die er zelf deze middag niet bij kon zijn. Op de zogeheten ‘zoute stokjes’ stonden stellingen over ‘genieten’ waarover in groepjes werd gepraat. Goede traditie is ook dat de bijeenkomst exact een uur duurt, dus om vijf uur ging de buitendeur van de Gruizenkerk weer open.
  
Willy de Koning
  
 
     
 
terug