Zin en hapjes over 'de duurzame toekomst'

1 mei 2022
Het was alweer de vierde editie van Zin en Hapjes dit jaar, en voor de vierde keer ging het over de toekomst – en nu in het bijzonder over de ‘duurzame toekomst’. Eerder hoorden we columns van Simon Stuij over het toekomstperspectief van de volgende generatie, van Ester uit Iran over de toekomstdromen van een ‘nieuwe Nederlander’, en van de hier net begonnen Ds Jolien Leeffers over ‘geloof in de toekomst’.

En nu dus duurzaamheid. Bert Stuij en Lianne van Oord zijn als leden van het Gruizenteam toevallig allebei beroepsmatig met duurzaamheid bezig. Lianne werkt aan duurzame chemie, en houdt zich onder meer met duurzaam watergebruik bezig, maar ook met het benutten van afvalwarmte. Zij is bijvoorbeeld betrokken bij de ‘warmtebatterij’ die nog deze week in het nieuws was. Bert werkt aan duurzame energie, en ondersteunt namens het rijk tal van projecten op dat gebied. Ook is hij verbonden aan de Universiteit van Groningen, en geeft hij les op het gebied van nieuwe vormen van energie-opwekking en energiegebruik.

Bert en Lianne hielden een ‘dialoog’, Ze vroegen elkaar naar wat hen zorgen baart, naar wat hen hoop geeft, wat hen inspireert, en wat voor een duurzame toekomst zij voor zich zien. In wat voor een wereld hopen zij dat hun kinderen zullen leven?

Hoop en inspiratie komt uit de keuzes die jongeren maken, daar noemde Lianne mooie voorbeelden van. Maar ook uit de encycliek ‘laudate si’ van paus Franciscus uit 2015. Dat is een gelovige oproep aan ons allemaal om te kiezen voor de schepping. Of uit de ‘Groene Bijbel’, waarin de talloze bijbelpassages die over natuur en rentmeesterschap gaan een groen balkje gekregen hebben. Ongelooflijk hoeveel teksten dat zijn.

De gesprekken aan de hand van de zoute-stokjes-met-teksten zetten iedereen aan het denken. We veranderen de wereld niet door onze meningen, maar door ons voorbeeld stond op eentje. Maar is dat wel zo? En wat zouden we ‘op willen offeren’ om een duurzame toekomst dichterbij te brengen? En moeten we het wel zien als ‘opofferen’? Is het niet eerder ‘ruimte maken’, en klinkt dat niet veel mooier en positiever? Ruimte voor anderen, voor volgende generaties, voor elkaar.

Er waren lekkere vegetarische hapjes, traditiegetrouw verzorgd door Gerdien Zwartkruis. En prachtig was het pianospel van Bart Pols. Niet alleen speelde hij drie bijzondere stukken uit de Barok (van Bach en Telemann), maar hij begeleidde ook onze gesprekken met inspirerend pianospel.  

Het was een mooie middag. Er komt nog één zin en hapjes vóór de zomer. Omdat de eerste zondag van juni niet kan (pinksteren!) hoort u nog van ons over de datum.

Het Gruizenteam - Bert, Lianne, Marijn en Christel


 
 
terug