Weerzien met Irene Pluim

Dinsdag 18 juni 2022
Het was zondag 26 juni een dienst met herinneringen van vóór de coronatijd. Allereerst een weerzien met dominee Irene Pluim die tot september 2020 predikant was bij de PGMBD en toen naar Oosterbeek vertrok. In de maanden vóór haar vertrek kon ze niet in een volle kerk preken. Het was ook een weerzien met het koor Synoidos, dat na 2,5 jaar voor het eerst weer eens kon meewerken aan een dienst in de Johanneskerk. Dat was door corona eveneens al die tijd niet mogelijk geweest.
“Bijzonder is het om hier na twee jaar weer te zijn”, vertelde Irene. “De tijd is snel gegaan en ik voel me helemaal thuis in Oosterbeek. Maar nu ik weer hier in deze ruimte sta, merk ik dat ik ook híer nog thuis ben. Bovendien, mijn besef van tijd klopt niet helemaal door de rare tijd waarin we zaten.”
Ze noemde het een cadeau om weer in de Johanneskerk te zijn met als extra kers op de taart het feit dat Synoidos meewerkte aan de dienst. Ik mocht zes van hun liederen kiezen en koos ze allemaal.”
Synoidos zong onder leiding van Hans Timmermans met Paul Steegmans aan de piano.
Irene preekte over het begin van het verhaal van Noach uit Genesis 6 : 9-22. Ze legde een verband tussen de hedendaagse problemen met milieu, stikstof, oorlog, aanslagen en geweld en de tijd van Noach, toen God het niet meer uithield met de aarde en haar bewoners. Het ging over opnieuw beginnen, moed tonen, verantwoordelijkheid nemen en de impact die een regenboog altijd op haar heeft. “Die zie je altijd frontaal, je kunt er niet naar toe, je kunt hem niet van opzij bekijken, hij beweegt met je mee.”
Daarover lied ze een korte tekst horen uit een lied van de groep Sela:
 
Een boog in de wolken als teken van trouw
Staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou
In tijden van vreugde, maar ook van verdriet
Ben ik bij U veilig, U die mij ziet

Verslag: Willy de Koning
terug