Wappie?

Zaterdag 31 juli 2021
Nee dit is niet de naam van een huisdier, maar een redelijk nieuw woord. Hier is de betekenis voor wie het niet wist:
Het geeft een zonderlinge geestesgesteldheid aan waarbij men de weg kwijt is geraakt, of een zonderling persoon, een dwaalgeest of 'gekkie'.

Duidelijk iemand die je niet serieus hoeft te nemen. Een gekkie.

Hoe ga je met een Wappie om? Niet mee omgaan, zullen velen zeggen! Maar stel nou eens dat iemand van je allerliefsten je naasten een Wappie is? Dan komt het wel erg dichtbij.

Wappies zijn vooral bekend geworden in de coronatijd. Het zijn mensen die de ‘gangbare’ mening over Covid virus en alles wat er verder om heen zit, denk aan de maatregelen, zoals mondkapjes en afstand houden ook vaak de vaccinatie, niet accepteren. Vaak hebben ze hun informatie van sociale media. En ik heb het gemerkt het wordt je ook aangeboden. Een kop als ‘het RIVM heeft het helemaal FOUT’. Ja met van die chocoladeletters, en ‘de echte waarheid’. Het woord waarheid en ook vrijheid hoort er ook bij.

Je ziet het op tv, demonstreren, wat nu omgedoopt is tot koffiedrinken. Demonstreren is verboden? Dan gaan we toch koffiedrinken.

De mensen die je dan ziet, met soms gele paraplus, die vegen we vaak op een hoop en noemen we Wappies. Je zet daarmee mensen weg in een afdeling waar je zelf niet bij zou willen horen. Het blijkt dat er allerlei mensen achter schuil gaan die zich met allerlei goede of minder goede redenen geroepen voelen om een kritisch geluid te laten horen.

Hoe staan we tegenover Wappies?
Ik nodig u uit om elkaar te ontmoeten in de Johanneskerk, waar koffie en thee voor u klaar staat. We gaan met elkaar in gesprek in groepjes van vier en tijdens die ontmoeting krijgt u per groepje coronaproof een life hoorspel aangeboden. Zeg maar een ‘balkonscene’. Dit is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten. Bert Hana is een Limburgse theatermaker (inderdaad zoon van-). Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van fictie en documentair.

Het speelt buiten op het plein voor de kerk, achter een voordeur. U hoort een hardop uitgesproken gedachtengang, er komen zomaar brieven uit, de voordeur in uw richting, met meningen, die meestal niet de uwe zijn.

Wat doe je ermee? Hoe voel je je eronder en hoe kun je reageren? U wordt extra aan het denken gezet met wellicht nog een spannender vraag. Hoe verhoudt zich dat tot je geloof? De regel van Jezus die in de kerk zo mooi kan klinken maar in de werkelijkheid niet meevalt, ‘De ander liefhebben als je zelf?’

Graag willen we u uitnodigen voor koffie en theater.
Vrijdag 6 augustus 15.00 uur in de Johanneskerk

(Theatervoorstelling van 10 minuten is buiten voor de kerk. Eventueel bij regen paraplu meenemen). U kunt zich opgeven bij agneshana@icloud.com.

Wij raden u aan om tijdig aan te melden, want helaas kunnen we niet zoveel mensen ontvangen als we zouden willen in verband met veiligheid en mogelijkheden.

Dit alles is gratis, dat heet in de kerk mooi: ‘om niet’.

terug