Wandelen in de natuur

Donderdag 26 oktober 2023
We vertrokken op 25 oktober bij de Johanneskerk in Sittard. De weersvooruitzichten waren voor deze dag niet goed en inderdaad, het miezerde. Dat weerhield ons er niet van om te vertrekken naar Grathem waar we de auto’s parkeerden bij de St Severinus kerk.

Onder leiding van Ed Rensen liepen we naar de Grathemermolen aan de Uffelse beek. Dit Rijksmonument wordt gerenoveerd door vrijwilligers van het Limburgs Landschap. Het was vroeger een banmolen van het klooster in Thorn en had een inpandig schoepenrad.  Ed wist veel over de rijke historie te vertellen! Iets voor Open Monumentendagen.

We liepen verder, passeerden kasteel Groot Buggenum ook met een rijke interessante historie, vervolgens langs het kanaal van Nederweert naar Wessem en op de plek waar de Uffelsebeek onder het kanaal doorgaat kwamen we bij een Natuureducatie-pad. Dit pad loopt langs de beek en was net opgeschoond waardoor er veel troep op de oever lag en het een drassige pad was geworden. De hevigheid van de regen nam toe, maar dat mocht ons enthousiasme niet hinderen. We zagen een ijsvogel verschrikt opvliegen, zagen door bevers aangevreten bomen, de stammen omhuld met kippengaas aan de voet van de stam dit om te voorkomen dat de bast rondom volledig zou worden afgevreten, een paar vogeluitkijkposten, een bevernestplaats aan de overkant van het water, veel interessante bomen en struiken, een muizenruiter (!) en meer. Wat was het mooi.

We liepen verder door het veld achter het kasteel langs over het Professor H. Hentrichspad. Hentrich, een architect, had de kasteelruïne gekocht, gerenoveerd en ingericht met kunstvoorwerpen uit alle kunstrichtingen. Ook hier valt veel meer over te vertellen. Vast de moeite waard om eens binnen te gaan kijken.

We kwamen door de dorpskern, langs een beeldje van de Foekepotter, dat op de markt in het centrum van Grathem staat, weer terug bij de St Severinuskerk. We besloten vanwege de toenemende regen de wandeling te bekorten en reden naar Maaseik waar we in winkel/ restaurant De Passage heerlijke soep, koffie en gebak nuttigden, gemaakt en geserveerd door mensen met een beperking.

Wat was het een prachtige en interessante wandeling. Veel dank aan Ed Rensen die na afloop ook veel achtergrondinformatie aan de groep uitdeelde. We zien uit naar de volgende wandeling met Ed als gids op 8 mei 2024.

Adri de Rooij-Vernhout


 
terug