Twee Paaskaarsen gemaakt

Zondag 17 maart 2024
Een mooie oecumenische traditie: in de Veertigtijdentijd plannen maken om twee paaskaarsen te versieren, één voor de kerk van Christus’ Hemelvaart/H. Joseph en één voor de Johanneskerk. Ook dit jaar gingen we weer aan de slag.
Het ontwerp is van Jan Wetzeler. Hij heeft zich laten inspireren door de glas-in-loodramen van de Johanneskerk. Dat is te zien in het kleurige kruis, dat verwijst naar Jezus, de opgestane Heer.
De regenboog is het symbool van het verbond van God met mensen. En ook van de verbinding tussen onze geloofsgemeenschappen.
Achter het kruis is de zon te zien.
Als altijd staan de Alfa en Omega op de kaars, als symbool voor de weg die God met mensen gaat: ’van ooit tot altijd’. En natuurlijk het jaartal 2024.
Op de foto zijn Eveline en Jan druk aan het werk. De afbeelding wordt gemaakt van dunne wasplaten, het uitsnijden van de details is vaak priegelwerk. Zeker als je al een tijdje aan het werk bent, de was wordt dan zacht en is lastiger te verwerken. Bij deze afbeelding is dat voor de regenboog niet zo erg, die is dan juist makkelijker vorm te geven.
In de viering van de Paaswake wordt de kaars brandend binnengebracht. Om daarna bij alle vieringen te branden als symbool van de levende, opgestane Heer.
Als u in de kerk bent, loop gerust eens naar voren om de details te bekijken.
Eveline Wijsman, Jan Wetzeler en Christel Prins
 
terug