Toekenning: Fairtrade gemeente

Vrijdag 29 januari 2021
Het duurde even, maar in december kwam dan toch het  bericht van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeenten: deze mooie titel is onze Protestantse gemeente Maas- en Beekdal toegekend.
De kerkenraad heeft het bericht met veel genoegen ontvangen.
De Johanneskerk wordt al sinds 2009 gesierd met het bordje Fairtrade Kerk. Ook op de gevel van de Ontmoetingskerk zal dit binnenkort te zien zijn.
Maar wat betekent dat feitelijk,  de status van Fairtrade Kerk behalen? En wat is het doel ervan?
Voor onze gemeente betekent dit dat we zoveel mogelijk producten kopen die het Fairtrade keurmerk: Max Havelaar, hebben. Te denken valt aan: koffie, thee, suiker, avondmaalswijn. En ook: een Fairtrade cadeautje voor iemand die bijv. een lezing houdt of om een andere reden een bedankje krijgt namens onze gemeente.
In de Johanneskerk is al sinds jaar en dag  het mini-wereldwinkeltje, een initiatief van de werkgroep ZWO. Daar worden ook allerlei Fairtrade-producten te koop aangeboden zoals chocolade, koffie, thee, cadeautjes. En elk jaar kunt u daar eerlijk geproduceerde kerstkaarten aanschaffen.

Het doel van Fairtrade: mensen die mooie en lekkere producten maken, een eerlijke prijs betalen voor hun werk.
Dan gaat het om kleinschalige productie; koffie- thee- en cacaoboeren die nauwelijks kunnen concurreren met multinationals. Of plaatselijke bedrijfjes waar bijvoorbeeld zijde of katoen wordt geweven  of waar mooie kunstnijverheid gemaakt wordt.
Daarnaast is het belangrijk dat deze bedrijfjes ondersteund worden in duurzaam produceren, waarbij de grond niet uitgeput wordt en arbeiders veilig kunnen werken.
Ook kerken kunnen een belangrijke rol spelen bij de bevordering van Fairtrade. Door zelf Fairtrade producten te gebruiken en anderen te stimuleren om hetzelfde te doen.
Een hele eer dus, dat we nu als nieuwe gemeente deze titel verkregen hebben. Maar ook een verantwoordelijkheid: onze opdracht hierbij is dat we zo goed mogelijk eerlijke en duurzame  handel ondersteunen. Daar kan iedereen een bijdrage aan leveren.
Namens de Diaconie en ZWO, Joke van der Steen

terug