Synoidos op koorreis naar Wales

10 juli 2024
Synoidos heeft van vrijdag 5 juli tot dinsdag 9 juli een bijzondere koorreis gemaakt naar Wales, ‘the Land of Song’. We zongen in eeuwenoude kerken, maar er waren ook kleine ‘pop-up’ optredens op de trappen van het parlement, en zomaar op straat in Cardiff.

De reis begon vrijdagavond in Sittard. Met z’n allen de bus in. Bij Calais gingen we met de bus de trein op, en zo onder het kanaal door. In de kustplaats Folkestone begon ons Britse avontuur, met een overnachting in een prachtig Victoriaans hotel. Daarna door, en na een tussenstop in het koningsstadje Windsor bereikten we op zaterdag Newport in Wales. Vandaaruit gingen we met de bus naar de verschillende concert locaties.

Zaterdagmiddag werden we zeer warm verwelkomd, met een maaltijd in de ‘village hall’ van Llandogo, een dorpje in een schitterende Welshe vallei. Daar maakten we ook kennis met ‘Vicar’ Dan Damon en zijn vrouw Sian. Dan Damon is de broer van ons koorlid Caroline Sawbridge, en had ons uitgenodigd om naar Wales te komen. In de avond gaven we een concert in het zeer pittoreske St Oudoceus kerkje van Llandago, waar Dan Damon zelf pastor is. Na ons concert zagen we in de plaatselijke pub nog het laatste gedeelte van de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije!

De volgende morgen werkten we mee aan een Anglicaanse viering in de Saint Mary’s Priory in Monmouth. Daarin ging Dan Damon zelf voor. Het was een inspirerende dienst, het was fijn daar zingend aan bij te dragen, en zeker was ook het welkom van de gemeente hartverwarmend. Na de dienst was er een nazit met koffie en cakes, waarin heel wat werd uitgewisseld.

Maandag bezochten we de mooie hoofdstad Cardiff van Wales, waar we een rondleiding kregen van verschillende gidsen. Als koor wil je natuurlijk zingen, dus we verzorgden zelfs twee keer een klein ‘pop-up’ concertje. Eén keer op de trappen van het Welshe parlement met uitzicht op de oceaan, en één keer in de binnenstad.  

Het was een concertreis om nooit te vergeten. De sfeer was bijzonder goed en de koorleden hebben echt kennisgemaakt met Wales, met haar inwoners, en met de kerken van Llandago en Monmouth.  

Nely Schep, voorzitter koor Synoidos.


Op weg met de bus!


Concertkerkje in Llandago


Zingen in Llandago


Bijna klaar om te gaan zingen op de trappen van het Parlement van Wales
terug