SPRING!-dienst: van geven word je rijk

30 januari 2023
In de SPRING!-diensten staan dit seizoen ontmoetingen centraal. En op zondag 29 januari gaat het over de ontmoeting van Jezus met Zacheus. Maar de eerste ontmoeting in de dienst is een heel andere – die tussen de schatrijke huisjesmelker Lonneke (Jeanine Roerdink) en de straatarme student Mark (Ruben Leeffers). Lonneke heeft een inloopkast zo groot als een supermarkt, een zeer profijtelijke ‘vastgoed portefeuille’, en is net terug van de miljonairsfair. Mark betaalt een torenhoge huur, is door de trap gezakt omdat die is doorgerot, en heeft astma door de schimmel in zijn badkamer. Lonneke is geschokt dat Mark de eindjes niet aan elkaar kan knopen, niet eens geld genoeg voor de dokter heeft. En dan blijkt dat Lonneke zelf Marks huisbaas is. Daar stopt de ontmoeting, en je kunt alleen maar hopen dat er iets goeds uit komt.Een ontmoeting waar zeker iets goeds uit komt is die tussen Jezus en Zacheus. Het verhaal werd verteld aan de hand van de wereldberoemde illustraties van Kees de Kort, die vorig jaar is overleden. Je ziet de kleine Zacheus aan een boomtak hangen, om maar een glimp van Jezus op te vangen. Een komisch beeld.In haar overdenking maakt Nely Schep duidelijk dat het geld voor Zacheus heel erg belangrijk is. Eigenlijk té belangrijk. En als we eerlijk zijn is dat het voor ons soms ook. Maar in het verhaal verandert Zacheus, met gevolgen voor hem, voor zijn familie, en eigenlijk voor zijn hele omgeving. Iedereen wordt beter van de bekering van Zacheus. De verandering begint met Jezus die zichzelf bij Zacheus uitnodigt. En met het antwoord van Zacheus, die Jezus welkom heet in zijn huis en in zijn leven.

Zacheus gaat voortaan heel anders met zijn geld om. Hij geeft de helft van zijn bezit aan de armen, en hij geeft het viervoudige terug aan iedereen van wie hij teveel gevraagd heeft. Van een ‘nemer’ wordt hij een ‘gever’.
In die dienst was er ook ruimte voor ontmoeting, en er kwamen heel wat gesprekken los over ‘nemen’ en ‘geven’. Er was gebed voor actualiteiten, en zoals altijd was er mooie muziek.
    
Jezus nodigt ook ons uit om ‘gevers’ te worden. Als uitnodiging kreeg iedereen het Spring kaartje van deze zondag mee. En daar stond op: Van geven word je rijk.

Een mooie gedachte om de wereld mee in te gaan. Als u dat wilt kunt u de dienst via deze link terugkijken

terug