Spring!-dienst over helende aanraking

9 juli 2023
De 26e Springdienst had als thema “Helende aanraking” . Centraal stond het verhaal van de genezing van de vrouw die al 12 jaar ziek was door bloedverlies.

De dienst begon met een aangrijpende monoloog van de vrouw. Door haar ziekte was ze onrein. Zij mocht niemand aanraken en mensen raakten haar niet aan. Ze liepen met een boog om haar heen. Ze was in een isolement terecht gekomen, eenzaam en depressief. De komst van Jezus was haar enige hoop. Ze geloofde dat Jezus haar zou kunnen genezen. Door slechts zijn mantel aan te raken werd zij genezen. Er ging helende kracht van Jezus uit die de vrouw tot genezing bracht. Haar leven was gered.

Irene van Gurp ging in haar overdenking dieper op de betekenis van aanraking in. Positieve aanraking is ontzettend belangrijk in het leven. Het begint al met de zorg voor een baby en eindigt met de liefdevolle aanraking voor de oudere hulpbehoevende mens. Via positieve aanraking zeg je met je handen “Je mag er zijn” , “je doet ertoe”. Dat komt Irene ook in haar werk als wijkverpleegkundige tegen. Positieve aanraking kan een helende werking hebben, maar het vraagt gevoeligheid, respect, bewogenheid en bovenal liefde. Tegenwoordig is er veel aandacht voor negatieve aanraking. Denk aan de Me Too beweging, het misbruik van kinderen en seksueel overschrijdend gedrag. Helaas zijn er veel mensen die met negatieve aanraking te maken krijgen. Maar Irene gelooft in de kracht van helende aanraking. Het is zoals in de Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk met goud wordt gelijmd. Wij kunnen die gouden lijnen zijn, de helende handen van God. Misschien zijn wij allemaal wel de tip van het kleed van Jezus om Zijn kracht door te geven aan mensen die het nodig hebben. Om gebrokenheid te helen.

Zoals gebruikelijk waren er afwisselende luister en samenzangliederen en deze keer mooi begeleid door Fedor en Thea Coenen. Er was voor de kinderen een aparte dienst. Natuurlijk was er ook weer de ontmoeting om met elkaar in gesprek te gaan en de actualiteiten en gebeden.  Aan het eind van de dienst werd de springgroep speciaal bedankt door Bert Stuij namens de kerkenraad voor al meer dan 25 inspirerende, creatieve, boeiende en vrolijke Springdiensten. Op naar de 50! 😊

En zo werd er tijdens de soep na afloop nog volop nagepraat. U kunt de dienst hier nog eens terugkijken.

De volgende springdiensten voor 2023 zijn op 10 september en 12 november. Van Harte welkom!

Het Spring! team


 
terug