Spring!-dienst op 15 mei:

Maandag 16 mei 2022
“Het was geen droom, het was een nachtmerrie!” verzucht Ananias nadat hij ’s nachts een stem heeft gehoord die hem vertelt dat hij Saul moet gaan opzoeken, de beruchte Christenvervolger uit Jeruzalem. In een indringende monoloog vertelt Bert Stuij in de persoon van Ananias, de leider van de nog jonge gemeente van volgelingen van Jezus in Damascus, wat hem overkomen is. Maar als hij bij Saul komt en een gebroken man voor zich ziet, die in tranen uitbarst, wat moet je dan? Hij omhelst Saul, die opeens weer kan zien en helemaal veranderd is.

Het verhaal van Elly Meyers is minstens zo indringend. Wat een vreselijk leven heeft ze gehad. Maar dan komt er iemand naast haar zitten, die haar een broodje aanbiedt en zegt: “Ga met me mee”. Alsof Jezus zèlf zegt: “Kom bij me en schuil bij mij”. Ook Elly’s leven is compleet veranderd. “Ik ben blij dat ik God heb”, zegt ze. En het prachtige lied van Casting Crowns sluit daar naadloos bij aan. “You are the God of all my days” (U bent de God van al mijn dagen). En nog veel aangrijpender: “In my blindness, God you are my vision” (In mijn blindheid God, bent u mijn visie). Elly is blind, en haar zicht is niet terug gekomen. En toch zegt ze “Mijn ogen zijn donker, maar ik zie het licht”.

Net als bij Saul was er iemand die er op een kritiek moment voor haar was. Zo werkt een ontmoeting met Jezus ook: iemand die er voor je is als je het heel hard nodig hebt. Misschien kunnen wij er zo ook voor anderen zijn?

Ontmoetingen met anderen kunnen heel bijzonder zijn. In deze Spring! dienst kunnen we na twee jaren corona weer een echt ontmoetingsmoment in de dienst hebben. Bij het stoppen van de pianomuziek komt er iemand op ons pad. Wat geweldig dat we weer gewoon elkaar kunnen ontmoeten, spreken, zien, helpen.

Bij de actualiteit zijn er nog meer lichtpuntjes: 2 vrouwen die samen de baas van de politie worden, een gitarist die mensen blij maakt door fietsen te repareren en gierzwaluwen die in de lucht kunnen paren en zelfs slapen. Nee, er is geen vrede in de wereld, maar Inge zegt het mooi in haar gebed: “Help ons om vrede te geven”.

We eindigen met deze prachtige boodschap: “God zal met je meegaan als licht in je ogen, als lamp voor je voet, als hand op je hoofd en als arm om je schouder.”

De soep van Bas en Ineke smaakt uitstekend na afloop!

Marnix van Gurp

terug