Sneeuwpop, sneeuwballen en een sleetje ...

15 februari 2021
Rond Kerst heb ik het gewenst. Dat onze hele wereld even wit zou kleuren. Dat geeft een beetje afleiding en het is een mooi gezicht ook als je de deur niet uit kunt of -mag in deze dagen. Die wens wordt vervuld. Ik las in de krant dat sneeuw goed is voor mensen die zich zorgen maken. Het blijkt dat veel mensen lijden aan extra stress en zich inmiddels wel beperkt voelen in hun leven.

Al lang kunnen we elkaar niet begroeten zoals we gewend waren, zomaar even een kopje koffie ergens drinken, zelfs het restaurant van het zorgcentrum blijft leeg. Ik heb het dan nog niet over een dagje uit of naar de schouwburg of de film. Alles staat stil. Dat maakt verdrietig, en we missen elkaar.

Sneeuw geeft de wereld een andere kleur, de witte wereld, en mijn krant zei dat het kind in ons wakker wordt door sneeuw en ijs. Dat maakt vrolijk en onbezorgd even alles vergeten. Het klopt denk ik, veel vrienden sturen foto’s van besneeuwde tuinen, van ouderwetse straten vol sneeuw en ik kreeg een foto van mijn laatste gemeente. De Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. Ook een foto van een Roodborstje in de sneeuw.

Sneeuw en het kind in ons? In onze flat wonen veel ouderen. Ik ontmoette een dame die helemaal glanzende ogen had. Zij reed altijd sleetje in het bos hier achter onze flat. Ze straalde helemaal. Inmiddels had ze twee kunstknieën en ook een namaakheup en ze droomde van sleetjes, sneeuwpoppen en sneeuwballen gooien.
Worden als kinderen. Gewoon even weer helemaal opgaan in de kleine dingen. Genieten van sneeuw. Er is een lied, of liedje van Hanna Lam, een kinderlied inderdaad.
 
Kijk eens om je heen, Kijk eens om je heen.
Geef elkaar een hand, Je bent niet alleen.
Want wij moeten delen,
Samen zingen, Samen spelen.
Ook al zijn wij nog maar klein: Samen spelen is pas fijn.

Kijk eens om je heen, Kijk eens om je heen.
Wij zijn in de wereld niet alleen.
God kent ieder kind bij name,
Zeg maar ja en zeg maar amen.
Ook al zijn we nog maar klein, God wil onze Vader zijn.


Het klinkt zo simpel maar het wordt ons ook geleerd door Jezus zelf in Matteus 18:3.
"Ik verzeker jullie: als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan".

Ds. Agnes Hana


 
terug