Ook soberheid is levenskunst

Maandag 6 maart 2023
Op 5 maart was bij Zin en Hapjes in het Gruizenkerkje het onderwerp ‘Soberheid’ aan de orde. Een mooi thema om in de vastentijd aandacht aan te besteden, want ook soberheid is een vorm van Levenskunst.
  
Zuster Bernarda , van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, het klooster op de Windraak, sprak ons toe via een column. Soberheid is iets anders dan armoede, vertelde zij. En hoewel de zusters de gelofte afleggen van armoede, voelde zij zich niet arm. Altijd een dak boven je hoofd, altijd weten dat je te eten hebt en verzorgd zult worden is geen echte armoede. De eenvoud waarin de zusters leven geeft ook rust, juist doordat je over een heleboel zaken niet na hoeft te denken. De keuze wat je aan zult doen of wat je zult eten is in feite al gemaakt. Dat geeft ruimte in het hoofd voor toewijding aan andere zaken, het opmerken van een bloem, aandacht voor een bezoeker. Ook het thema van de vastenactie ‘even minderen voor een ander’, laat zien wat de bedoeling is van het vasten: je spaart geld en tijd zodat je kunt weggeven wat je dan overhoudt.
  
Zuster Bernarda sloot af met een gedicht ‘Het schilderspalet’. Een stukje daaruit: 
‘Iedere dag wordt vertolkt in een tint
Zorg dat je ze hecht aan elkaar verbindt.
Door de hoofdkleur die God zelf je bood
De kleur van de liefde, het stralende rood.
’ 

Deze mooie gedachten en de aansluitende gesprekken werden omlijst door klezmer muziek, gespeeld door Thea en Fedor Coenen. En er waren weer heerlijke hapjes van Gerdien!
  
Lianne van Oord
  


  
terug