Oecumenische viering op Klaprooszondag

Maandag 13 november 2023
Dominee Jolien Leeffers was één van de voorgangers tijdens de goedbezochte oecumenische dienst op 12 november in de Petruskerk (Grote kerk) in Sittard ter gelegenheid van Klaprooszondag. Verder gingen voor: Deken Rob Merkx, kapelaan Harrison Chinnakumar en Worship Leader Kris Pol. Het was een dienst met veel ruimte voor bezinning, gebed en muziek.

Na de kerkdienst was er een herdenking op de militaire begraafplaats Ophoven. Daar weren door diverse instanties kransen gelegd bij de oorlogsgraven. Jolien en de kapelaan spraken er gebeden uit.

Elk jaar is er in Sittard een Klaproosweekend. Ook op zaterdag 11 november waren er plechtigheden waar Jolien bij aanwezig was. Toen werden de gevallen soldaten die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Vrangendael in Sittard herdacht. Daarna vonden herdenkingen plaats op de Protestantse begraafplaats in Grevenbicht en op de R.K.-begraafplaats in Born.

Klaproosweekend sluit aan bij Remembrance Day. Remembrance Day is de dag dat in het Verenigd Koninkrijk en landen van het Gemenebest de gevallen militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De klaproos staat symbool voor troost en dodenherdenking. In de Eerste Wereldoorlog kleurden de slagvelden van Noord-Frankrijk en België rood door de bloeiende klaprozen. Sindsdien wordt de klaproos gebruikt om oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook in de gemeente Sittard-Geleen wordt stilgestaan bij de gevallenen. Sittard-Geleen telt 259 oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog van Soldaten uit het Gemenebest.

Willy de Koningterug