Nieuwe Paaskaars ontstoken

Maandag 5 april 2021
Op zaterdag 3 april werd tijdens de Paaswake in de Ontmoetingskerk de nieuwe Paaskaars aangestoken. Zeven kaarsen die symbool stonden voor de Zeven werken van Barmhartigheid werden ontstoken met het licht van de Paaskaars. De dienst werd om 22.00 uur uitgezonden via kerkTV. Over het maken van de Paaskaars schreef Christel Prins onderstaande woorden: 

Bij de Paaskaars
Volgens een goede oecumenische traditie zijn ook voor 2021 weer nieuwe Paaskaarsen gemaakt. Een voor de kerk van Vrangendael, een voor de Ontmoetingskerk en een voor de Johanneskerk.
Jan Wetzeler maakte het ontwerp, hij liet zich inspireren door een lino van Wiel Meertens.: Hoera, ik ben een vrouw. (Wiel was pastoor en kunstenaar van de Parochie Vrangendael  van 1977 tot 2000.)

Het is een kleurrijke afbeelding geworden in de stijl van glas in lood:
de vrouw reikt naar het licht de zon, die levenskracht geeft. 
Daar boven vliegt een duif – symbool voor de Heilige Geest.
De Alfa en Omega staan voor de aanwezigheid van de Eeuwige.

Bij mij roept dit beeld allerhande associaties op met Bijbelse vrouwen. Dan denk ik niet alleen aan de oermoeders uit de verhalen van het Oude Testament. Maar ook aan de vrouwen die Jezus volgden op zijn levensweg. Of de vrouwen van de eerste christengemeenten, die Paulus en zijn reisgenoten gastvrij ontvingen.

Een bijzondere vrouw is voor mij Vrouwe Wijsheid – in Spreuken 8 en 9 is over haar te lezen. De dichter Jan Wit maakte een prachtig  lied over haar: de Wijsheid  van vóór alle tijden. Het staat in het Liedboek onder lied 846.

In het licht van Pasen  zie ik in de vrouw  Maria van Magdala. In de tuin bij het lege graf is ze haar Heer kwijt, ze denkt dat ze de tuinman aanspreekt en herkent in hem haar verrezen Heer.

Christel Prins

 
terug