Muzikale dienst over vriendschap

13 juni 2023
Op 11 juni was er in de Johanneskerk een speciale dienst met als thema 'vriendschap'. Aan de dienst werd meegewerkt door het koor Synoïdos dat onder leiding staat van Nadia Loenders, met Suzanne Welters als pianiste.

De dienst werd geleid door ds. Jolien Leeffers, die een dubbele rol had op deze zonovergoten dag. Ze leidde de dienst, maar zong ook voor het eerst mee bij Synoïdos als sopraan. Dat was behoorlijk pittig, gezien de warme toga, die ze droeg in bijpassende kleuren, maar ook gezien de tropische temperaturen op deze zondag. Maar wat was het een mooie dienst!

De liederen, die waren uitgekozen, pasten zeer goed bij het thema vriendschap en bij de teksten, die gelezen werden uit Spreuken en Johannes 15. We begonnen met een indrukwekkend lied en filmpje van psalm 139. Daarna zong Synoïdos het lied Ubi Caritas: Daar waar vriendschap heerst en liefde, daar is God. Ook het kindermoment ging over wie je vriend is. Wie kun je vertrouwen? Wie kun je een geheim vertellen?

Na het lied 791 over de liefde begon de verkondiging over vriendschap met veel teksten uit Spreuken, zoals bijvoorbeeld Spreuken 18: 24 ‘Een echte vriend is meer waard dan een broer.’ Het lied Better Place van Synoïdos onderstreepte dat. Het is een betere plek, sinds jij als vriend op mijn pad kwam. Maar hoe kan vriendschap groeien?

Daar zijn verschillende bouwstenen voor nodig, zo maakte Jolien ons duidelijk:

De eerste bouwsteen is betrouwbaarheid. Spreuken 17: 17 Een vriend is je altijd toegedaan. Hij is er voor je in goede en slechte tijden.
De tweede bouwsteen is betrokkenheid. Daarbij zong Synoïdos You’ve got a friend.  Wanneer je je rot voelt, roep dan mijn naam en ik kom rennend naar je toe. Zo betrokken is een vriend!
De derde bouwsteen van vriendschap is eerlijkheid. Spreuken 27: 5 is een duidelijke tekst: ‘Beter dat je openlijk terecht gewezen wordt dan dat je uit liefde wordt gespaard’. Een goede vriend zal je, ondanks dat het moeilijk is, niet sparen, maar uit liefde eerlijk zijn tegen je.
Daarbij sluit de laatste bouwsteen, openheid, aan. Je kunt je geheimen delen met een vriend, maar ook open zijn en eerlijk zijn. Bij een echte vriend word je zo wie je echt bent.


Kortom: Een vriend maak je niet, maar die ontdek je, die is betrouwbaar, betrokken en laat je nooit vallen. Hij is open en eerlijk en laat je altijd binnen. Synoïdos benadrukte dit door Lena’s song te zingen met de woorden: ‘Vlieg met me mee. Ik help je te zien dat het leven mooi is. De liefde vindt zijn weg, want ik geloof in jou.’

En waar is Jezus dan in dit verhaal? In Johannes 15 staat: ‘Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden en jullie zijn mijn vrienden.’ Jezus gaf zijn leven voor ons. Hij wil onze vriend zijn. Ook al keren we ons soms van hem af. Hij is de ultieme vriend, die je in alle tijden lief heeft. Jezus zocht iedereen op. Ook wij kunnen dat doen om zo de vriendschap van Jezus uit te stralen in daden en in woorden. Laat Jezus de vriend zijn, waar je hart naar verlangt.

Na het gebed en het ‘Onze Vader’ zong de gemeente nu ook het meer bekende Ubi Caritas. Als laatste kregen we de zegen mee uitgesproken door Jolien en gezongen door Synoïdos: The Lord bless you and keep you.
Wilt u nog nagenieten van deze prachtige dienst? Klik dan hier.  

Inge Streekstra


Jolien Leeffers: Een vriend maak je niet, die ontdek je.

 
terug