Kwetsbare gesprekken over kwetsbaarheid

25 april 2021
In de serie ‘Zin aan Tafel’ spraken we zondag 25 april over kwetsbaarheid. Lianne van Oord voerde drie mooie gesprekken, één met Elly Meyers, één met Dick Haster, en één met Agnes Hana.


Elly opende, en voor haar kwam het interview wel op een heel kwetsbaar moment. Ruim een week geleden had ze een ingrijpende operatie aan haar oog ondergaan, en was ze verhuisd. Maar het antwoord op de eerste vraag was helder – hoe gaat het? Goed! Want ook in kwetsbaarheid kun je je goed voelen, kun je steun ervaren, en kun je zelfs anderen tot steun zijn. En dan maakt het niet uit dat je blind bent.

Dick ging op een heel ander aspect van kwetsbaarheid in. Hij sprak over een inloopcentrum dat mensen die in financiele problemen geraakt zijn bijstaat. En dan niet om die problemen voor hen op te lossen, maar om deze mensen hun eigenwaarde terug te geven. Om hen vertrouwen te geven, ook al is hun positie nog zo kwetsbaar. 

Agnes Hana tenslotte sprak ook vanuit haar praktijk van predikant. De kwetsbaarheid achter talloze voordeuren die juist met jou als predikant gedeeld worden. Maar even zeer: de eigen kwetsbaarheid als je de kansel op stapt. Elders in deze Onderweg komt ze er nog op terug. En te mooi om hier niet te noemen: ‘Wat is het moeilijkst dat je ooit hebt gezegd?, vroeg de jongen. ‘Help’, zei het paard’.

Dat zette wel even aan het denken, ook in het mooie Zoom gesprek waarmee deze zondagmiddag eindigde. Als u de film van de gesprekken wilt bekijken, klik dan op deze link
Het Gruizenteam
terug