Kracht en inspiratie door kunstwerk

donderdag 2 december 2020
Tijdens de uitzending van de kerkdienst op 22 november, de laatste zondag van het kerkelijk jaar in de Ontmoetingskerk voelde ik bij het kijken naar het roestvrijstalen object dat aan de muur van het liturgisch centrum hangt weer de kracht en de inspiratie die ervan uitgaat. Dat is De Ontmoeting, van de mensen in De Ontmoetingskerk, verbonden met elkaar tijdens de dienst in de kerk en digitaal thuis of elders. Graag wil ik de lezer laten weten wie het gemaakt heeft wat dit kunstwerk ons wil vertellen. 
De maker: 
Het is ontworpen door Piet Killers die onder andere de bronzen deuren van de Sint Servaes aan het Keizer Karelplein in Maastricht heeft gemaakt. 
De betekenis:  
Het roestvrijstalen object in de Ontmoetingskerk "Het meditatieve beeld" genoemd, symboliseert een vloeiende gedachtestroom van boven naar beneden en van beneden naar boven stromend en samenkomend in een centraal punt, een cirkel, en die in die cirkel elkaar ontmoeten. 
Een artistieke verbeelding van samenkomende inspiratie van boven (het goddelijke) én van beneden (de mens) de ontmoeting, de interactie. De cirkel kan je zien als een ontmoetingsplaats, in dit geval de kerk van waaruit wij als kerkmensen op weg gaan. 
De gedachtestromen zijn opgebouwd uit een veelheid van elementen, stalen stangetjes, die als een weefsel in elkaar zijn vervlochten. Een gedachtestroom van boven, onbenoembaar en inspirerend, én van beneden, bij elkaar komend in een cirkel en elkaar inspirerend. 
Het object had oorspronkelijk ook een paar korte zijwaartse, horizontale vertakkingen en deze verbeeldden de inspiratie die men graag wil delen in het contact met de mensen om ons heen. Deze vertakkingen zijn destijds om veiligheidsredenen verwijderd, kinderen konden zich hieraan verwonden. Een gedeelte hiervan is opgehangen in het stiltecentrum.
De cirkel met input van boven en beneden is ook verwerkt in het antependium hangend aan de kansel en de avondmaalstafel. 

Adri de Rooij- Vernhout 

terug