Jona verrassend actueel

16 augustus 2020
Jona verrassend actueel
Het is Coronatijd, maar gelukkig zijn er al wel weer kerkdiensten. Bijna vijftig mensen hadden zich ingeschreven voor de dienst in de ontmoetingskerk op zondag 16 augustus. Dominee Pier Prins nam ons verder mee op de reis van Jona, die in deze dienst door de vis werd uitgespuwd, en de grote stad Nineve bereikte. Het toenmalige centrum van een wereldrijk, met een koning die met harde hand regeerde. Die niet terugschrok voor volkerenmoord, gedwongen volksverhuizingen en onderdrukking. Martelingen misschien wel.
Het is ook de week van de grote demonstraties in Minsk, Wit Rusland. Moedig komen daar mensen in opstand tegen de ‘laatste dictator van Europa’. De uitkomst is nog onzeker op dit moment. En opeens is Jona actueel – hij trok als een soort één persoons demonstratie door Nineve, en riep de machthebber van toen ter verantwoording. Dat liep toen goed af – de koning en zijn hele volk kwamen tot inkeer. God was van plan Nineve om te keren, maar híj bedacht zich, ‘en hij deed hij het niet’. Dit roept ook wel lastige vragen op. Is alles dan zomaar vergeven en vergeten? Dat vond ook Jona moeilijk voorstelbaar, en vandaag is dat al even ingewikkeld.
Zingen mochten we niet, maar we hoorden prachtige liederen. Twee van de beste zangeressen van Nederland waren digitaal bij ons, Trijntje Oosterhuis en Elske DeWall. Trijntje zong een lied van haar vader Huub Oosterhuis, en Elske zong het prachtige lied 1000 uit het liedboek. Wij zagen hoe het spoor van God, sporen van mensen kruiste. Ga er even voor zitten, en laat u inspireren! https://youtu.be/vd4pxtlMiDA
Tekst: Bert Stuij


 
terug