Jezus ontmoet Martha en Maria

Zondag 27 november 2022
Onverwacht bezoek, hoe gaan we daar mee om? Maken we ons druk of nemen we tijd om te luisteren naar de ander? In de Spring! dienst van zondag 27 november draaide het om het verhaal uit het Lucasevangelie waarin Jezus onverwacht op bezoek komt bij de zussen Martha en Maria. Verschillen in persoonlijkheid zorgen ervoor dat Martha en Maria anders omgaan met de situatie. En wat zouden wij doen?
Inge Streekstra hield ons in haar overweging een spiegel voor en vertelde over haar eigen manier van omgaan met onverwacht bezoek. Ze voelt zich meer de luisterende Maria, dan de redderende Martha.
“Het één is niet beter dan het andere”, legde Inge uit. “Jezus veroordeelt noch Martha, noch Maria, maar stimuleert juist om gebruik te maken van je talenten. Ik had óók wel eens het gevoel dat ik tekortschoot, maar doordat Jezus je accepteert zoals je bent is dat gevoel  minder geworden. Jezus vraagt aan Martha, en ook aan ons, om naar Zijn woorden te luisteren. Daar neem ik de tijd voor en ik krijg soms antwoord op mijn vragen en steun in  moeilijke tijd. Ik zou zeggen: probeer het zelf ook maar. Neem de tijd en de rust voor een dagelijkse ontmoeting met God. Misschien door te luisteren naar een Bijbelse podcast of naar een lied, of het lezen van een Bijbeltekst met uitleg, een dagboekje dat goed bij je past of sluit je aan bij iemand die graag het geloof met je wil delen. Door aan de voeten van Jezus te zitten vind je liefde, waardigheid, kracht en rust. Dat geloof ik!”

In de dialoog voorafgaande aan de lezing uit Lucas en de overweging kwam hetzelfde thema voorbij: Druk, druk, druk…of de tijd en de rust nemen. Een komische sketch tussen een druktemaker en een luisteraar. Natuurlijk waren er ook de andere vaste elementen van een Spring! dienst: koffie vooraf, ontmoeting, actualiteit, gebed, passende liederen, een omgekeerde collecte en soep en brood na afloop.
In deze dienst werd ook de eerste Adventskaars aangestoken.
Willy de Koning 
terug