Inspirerende film over veerkracht

21 februari 2021
Voor de tweede keer werd in het Gruizenkerkje Zin aan Tafel georganiseerd. Drie gesprekken aan een tafel, deze keer over het juist nu zo belangrijke woord ‘veerkracht’. Gasten waren Christel Prins, Marijn van Oord en Bert Kip, interviewer was Bert Stuij.

Iedereen had zijn eigen verhaal bij veerkracht. Christel is vrijwilliger in een hospice, en merkt daar steeds weer hoe belangrijk veerkracht is. Juist en zelfs in de laatste fase van een leven. Zelf haalt ze veerkracht uit muziek en poezie en we hoorden daar prachtige voorbeelden van. Bert heeft een paar jaar geleden meegeschreven aan het project ‘Stromen’ van Synoidos. Daarin wordt het mensenleven vergeleken met de loop van een rivier, met alle golven die daarbij horen. Zelf schreef hij een lied over altijd weer opstaan, over hoop, over dragen en gedragen worden. Naar dat lied luisterden we samen. Marijn is huisarts en raakte geinspireerd door de Amerikaanse psychologe Lucy Hone. Die verloor haar twaalf jarige dochter bij een verkeersongeluk, en ontdekte daarna met vallen en opstaan waar mensen – of in elk geval zijzelf – toch nog veerkracht vandaan kunnen halen. Marijn deelde drie waardevolle principes met ons. Bert Kip tenslotte deelde zijn persoonlijk inspiratie, en liet zien hoe dat doorwerkt in zijn dagelijks werk op Chemelot. Een heel industriegebied moet ‘veerkracht’ vinden om geschikt te worden voor de nieuwe duurzame tijd. Ook vertelde hij over een vernieuwingsproject in Sittard-Geleen waar hij bij betrokken is. Vernieuwing in tal van opzichten, sociaal, ecologisch, economisch en cultureel. Verrassend genoeg is de term die aan dat traject gegeven is: Veerkracht. Alsof het in de lucht hangt.

Wat zou het mooi zijn als onze kerkelijke gemeente een steentje bij zou kunnen dragen aan de vernieuwing, spiritueel en maatschappelijk!

Tenslotte luisterden we naar het aangrijpende ‘Something Inside so Strong’. Een lied van Labi Siffre, dat gaat over de veerkracht van de zwarte mensen in Zuid Afrika in de tijden van apartheid.

In een zoom meeting keken we naar de film en praatten na, en we nodigen u van harte uit ook deze inspirerende korte film te bekijken! Klik op deze link: https://youtu.be/Q7XiHXM8v40, of copieer hem in uw browser. Of op de afbeelding hieronder. 


Het Gruizenteam
 
terug