Hoe laat is het?

Hoe laat is het? Dat is een vraag die je misschien wel eens stelt. En waar je heel gemakkelijk een antwoord op krijgt. Even kijken op je horloge (of mobiel): het is nu … uur.

Hoe laat is het? Als je die vraag aan Paulus, de auteur van de brief aan de Romeinen, stelt krijg je een bijzonder antwoord. Voor Paulus lijkt dat geen vraag te zijn. Hij zegt: ‘Je weet toch wel hoe laat het is? Tijd om uit je slaap te ontwaken. Want Jezus komt eraan.’ (Romeinen 13: 11-14)

Advent betekent: Hij komt, Jezus komt! Daar zijn we in de tijd voor kerst mee bezig. We denken er ieder jaar weer aan dat Jezus, ruim 2000 jaar geleden, als klein kindje in de wereld kwam. Maar het ‘hij komt’ kan ook gaan over de tweede komst van Christus. Want dat is ook waar we aan kunnen denken in de tijd van advent: Hij komt! Hij komt opnieuw! De bijbel vertelt ons dat. In het hierboven genoemde Bijbelgedeelte roept Paulus de mensen van zijn tijd op om daar naar uit te zien.

Hij zegt: wordt wakker, sta op en kleed je aan, want… Jezus komt eraan.

Dit is beeldspraak natuurlijk. Wat de schrijver bedoelt te zeggen is dat het in deze wereld donker is, donker als de nacht. Want als je het nieuws hoort of je kijkt om je heen, dan is er veel ellende, er zijn oorlogen en rampen, ruzies en onenigheid. Dat noemt hij de nacht.

Laten we wakker worden, zodat we dat zien. En laten we vervolgens opstaan, om er wat aan te doen. Dus niet in je bed blijven liggen en denken: Het zal mijn tijd wel duren. Nee, we kunnen het hier en nu al een beetje lichter maken in de wereld, door hoe we omgaan met de mensen om ons heen.

Dus… opstaan, en de nacht de nacht laten. Laten we de kleren van geloof, hoop en liefde aantrekken en zo op weg gaan in deze wereld. Dat zal onszelf en anderen goed doen. Dan wordt het vast nu al lichter om ons heen! Nog even en dan is het kerst. Het feest van Jezus, die ís gekomen en die zál komen.

Ik wens jullie allemaal gezegende kerstdagen toe.

ds. Jolien Leeffers
 
terug