Het Noorderlicht in Grevenbicht

Dinsdag 19 december 2023
Het kerkje in Grevenbicht zat zondagavond 17 december bijna vol met ruim 90 bezoekers. Het was dan ook een mooie kerstavond, met het verhaal 'het Noorderlicht' en prachtige muziek door Marnix van Gurp op de piano, Irene Koster op viool, en zangkwartet Rianne Spa, Melanie Oort, Jan Stolk en Theo Zwartkruis.

Het verhaal maakte dankbaar gebruik van Noorse kerstlegenden. Zoals het verhaal dat 'Nissen', een soort Noorse kerstkabouters, er voor zorgen dat met Kerst niemand tekort komt. De hoofdpersoon van het verhaal kreeg wel de gewetensvraag: geloof je eigenlijk wel in ons? Of is deze legende wellicht een aansporing aan ons allen om te zorgen dat niemand iets te kort komt? Of het verhaal dat rond kerst de zielen van hen die ons ontvallen zijn nog één keer terug komen om hun geliefden te zien. Het klinkt wat macaber, maar is dat niet een uitdrukking van het verlangen naar mensen die er niet meer zijn, die je juist rond kerst zo missen kunt? Zozeer dat je je bijna voor kunt stellen dat ze nog aan tafel zitten?

Het verhaal dat ook vol humor en verrassingen zat, speelde zich af op de Lofoten, eilanden voor de kust van het hoge noorden van Noorwegen. Waar 's winters de zon niet boven de horizon uitkomt, maar wel het Noorderlicht de witbesneeuwde eilanden in prachtige kleuren dompelt. En waar op kerstnacht de vissers aan land komen om kerst te vieren. 

De muziek sloot prachtig aan op het verhaal, zoals over dromen die je overkomen als de nacht valt, of zelfs over het verlangen van de 'dolende vreemdeling' naar misschien wel een eeuwig thuis, waar je je geliefden weer vindt. Violiste Irene Koster had een eigen bewerking gemaakt van een Noors kerstlied 'Mijn hart is altijd onderweg'. Dat speelde ze samen met Marnix van Gurp. 

Misschien wel in lijn met het verhaal over de 'Nissen' (niemand moet te kort komen, en iedereen heeft recht op genoeg) was er een 'vrije gave' collecte voor het rechtfonds. Dat fonds verzorgt juist in deze tijd envelopen met inhoud voor mensen die dat goed gebruiken kunnen. Het mooie bedrag van 275 euro kon worden overgemaakt aan het rechtfonds. 

Een bijzondere avond in Grevenbicht. 
 
 
   
 

Het Gruizenteam en het PGMBD team Grevenbicht
 
terug