Herinnering uit coronatijd (2)

Donderdag 28 maart 2024
Pasen 2021 viel in coronatijd. Anderhalve meter afstand, weet u het nog? Samen de Stille Week beleven was er niet bij. Alternatieven werden gevonden in het uitzenden van online-kerkdiensten en het opnemen van filmpjes. In de tuin bij het geboortehuis van Pater Karel in Munstergeleen werd bij de kruiswegstaties een film opgenomen. Dominee Pier Prins, Wilma Thijs en Christel Prins verzorgden de uitleg daarbij. Misschien vind u het fijn om daar tijdens deze Stille Week nog eens naar te kijken. Dat kan via deze link
De teksten die werden uitgesproken leest u hieronder:
 

Jezus wordt ter dood veroordeeld Ten onrechte de schuld van iets krijgen, dat is wat Jezus overkomt. Het gebeurt elke dag. Mensen gaan zo vaak gebukt onder verdachtmakingen en roddels. Veroordeel nooit iemand zonder grond. Jezus zegt: ik ben de waarheid.

Jezus neemt zijn kruis op Jezus neemt zijn kruis op zijn schouders en gaat zijn weg. Alles wat het leven zo moeilijk en zwaar kan maken, drukt op je schouders. Jezus zegt: ik ben de weg.

Jezus valt voor de 1e maal De boosheid van de mensen waar je van houdt, maar voor wie je in de weg loopt, kunnen je krachten, en je hart slopen. Vallen en toch weer opstaan en strompelend verder gaan. Jezus doet het.

Jezus ontmoet zijn moeder Moeders volgen vaak met tranen in hun ogen en met zorgen in hun hart de wegen van hun kinderen. Gelukkig staan ze langs die wegen. Moeders kunnen lang zwijgen maar nog langer nabij blijven. Jezus ervaart het zelf.  

Jezus wordt geholpen door Simon van Cyrene Iemand die helpt het kruis te dragen. Solidair is. En meewerkt aan meer menselijkheid, rechtvaardigheid, een liefdevoller leven. Jezus voelt even de verlichting van iemand die met hem meeloopt.

Veronica droogt het gezicht van Jezus af Een hart met handen is een klein attent gebaar dat niet het lijden heelt, maar wel het leed kan verzachten. Jezus merkt het.

Jezus valt voor de 2e maal Struikelen is erg. Blijven liggen nog erger. Het kost soms moeite om telkens overeind te krabbelen. Jezus staat op. Hij moet verder. Hij is er nog niet.

Jezus troost de vrouwen van Jeruzalem Dat we de ander niet vergeten, die het soms moeilijker heeft dan wijzelf. Dat zal ons helpen om ons eigen verdriet te dragen en om anderen te troosten. Jezus deed niets anders dan de ander troosten.

Jezus valt voor de 3e maal Het hele leven is soms vallen en opstaan, mislukken en het weer proberen. Fouten maken en het ook weer proberen goed te maken. Tot de dood zal dat zo gaan. Jezus leert ons hoe we kunnen vergeven.

Jezus’ kleren worden verdeeld Kleren bieden bescherming. De beulen staan klaar om Jezus de kleren van zijn lichaam te rukken. Zelf het allerlaatste wordt deze mens ontnomen. Jezus wordt één en al kwetsbaarheid.

Jezus wordt aan het kruis geslagen Soms ervaar je dat je geen kant meer uit kunt. Bij Jezus is dat het geval. Er is nog maar één weg voor hem: het kruis. Jezus bereidt zich voor op zijn levenseinde.

Jezus sterft aan het kruis De laatste stap moet de mens alleen doen. Sterven is afscheid nemen, is mensen voorgoed los moeten laten. Mensen die je eigenlijk nooit kwijt zou willen Jezus overkomt het.

De paaskaars wordt gedoofd

Jezus wordt van het kruis afgenomen Lieve handen dragen de doden naar de aarde Mensen voelen de eigen pijn en hun gemis. Jezus laat van zich horen, ook al is hij gestorven.

Jezus wordt in het graf gelegd. De liefde uit het hart is sterker dan de dood. Als het lichaam van Jezus sterft, begint zijn geest te leven. En de zon op te komen. Jezus zal op zal staan Want hij heeft gezegd: ik ben het leven.

 
terug