
God zoeken in de stilte
Zondag 23 maart 2025
Niet in een storm, niet in een aardbeving of in het vuur, maar in het zachte suizen van de stilte openbaarde God zich aan Elia. Ook Jezus zocht vaak de stilte op om dicht bij Zijn Vader te zijn, om weer kracht te vinden om Zijn werk te doen voor en bij de mensen.
Stilte, dat was het thema van de Spring!-dienst op zondag 23 maart. Willy de Koning verzorgde deze keer de overdenking. Zelf heeft ze geen moeite met de stilte, bleek uit haar woorden, die zoekt ze juist graag op. Maar anderen hebben soms graag volle agenda’s en drukte om zich heen of laten zich in beslag nemen door hun smartphone.
Inge Streekstra beeldde dat uit in de sketch vooraf. Eigenlijk was het geen sketch, er klonken alleen gedachten. Het was druk-druk-druk in haar hoofd, maar bij geluiden uit de natuur kwam ze tot rust.
“Ook al ben je een einzelgänger zoals ik”, zei Willy, “het is goed om eens uit de eigen bubbel te komen. Dit is ook een boodschap voor mezelf. Dat ik niet vast moet blijven zitten in mijn zelfgekozen bubbel van stilte. Niet altijd die einzelgänger moet zijn, maar er ook moet zijn voor anderen, zoals Jezus ons leerde. Zo zijn er allerlei bubbels te noemen waarin we ons veilig en comfortabel voelen en waar we misschien eens uit moeten stappen, zowel de einzelgänger als de mens met de volle agenda. Deze 40-dagentijd is bij uitstek een periode om je te bezinnen, jezelf te onderzoeken en stil te worden.”
Daarbij wees ze op de woorden van Thomas á Kempis, een monnik die in de 15de eeuw al opriep tot stilte en bezinning. “Kennelijk was dat 600 jaar geleden ook al nodig, hoeveel te meer zou dat dan in onze eeuw gelden? Zijn woorden hebben nog niets in kracht en actualiteit ingeboet. Hij zei: ‘Als je je onttrekt aan overbodig gepraat en onnut geloop en ook aan het luisteren naar nieuwtjes en geruchten, dan zul je voldoende tijd vinden om je aan heilzame overwegingen te wijden, want het rijk van God is in je binnenste!’”
Het ontmoetingsmoment, altijd met veel gesprekken en geroezemoes, gebeurde dit keer in alle stilte. Daarna klonk er rustgevende pianomuziek.
Vóór de dienst was er koffie en na afloop werd er natuurlijk weer soep met stokbrood gegeten. Emma de Koning en Helen Felgenhauer maakten de soep en kregen veel vragen over het recept. Daarom helemaal onder dit bericht en de foto's de ingrediënten en de bereidingswijze.
Het Spring!-team:
Irene, Nely, Maurice, Rosetta, Inge, Marnix en Willy




Ingrediënten voor 4 personen:
Een beetje olie
1 eetlepel rode currypasta
1 ui
1-2 tl gember (geraspt of gehakt)
200 g rode linzen
Kerriepoeder (indien nodig)
2-3 rode paprika’s
750 ml bouillon
400 ml kokosmelk
Wat zout en peper
1/2 citroen
Verse koriander indien nodig
Bereidingswijze:
Snijd de gember en de uien in blokjes. Was de paprika's en snijd ze in grote stukken. Spoel de linzen kort af in een zeef onder koud water. Verhit wat olie in een pan en los de currypasta erin op. Fruit de fijngesneden uien en gember. Bak de rode linzen kort en voeg de paprika toe. Als je dat lekker vindt, kunt u het gerecht afblussen met een scheutje witte wijn, maar dat hoeft niet; dat is een kwestie van smaak. Voeg kokosmelk en bouillon toe tot alles bedekt is. Laat het geheel vervolgens 30-45 minuten zachtjes koken, tot de linzen en pepers uit elkaar vallen. Pureer met een staafmixer. Als het te vloeibaar is, kan de soep worden gebonden met een beetje zetmeel. Hiervoor los je eerst het zetmeel op in koud (!) water en voeg je het dan toe, anders gaat het klonteren. Breng de rode linzensoep tot slot op smaak met zout, peper en citroensap. Indien gewenst kun je de soep serveren met verse koriander.
Niet in een storm, niet in een aardbeving of in het vuur, maar in het zachte suizen van de stilte openbaarde God zich aan Elia. Ook Jezus zocht vaak de stilte op om dicht bij Zijn Vader te zijn, om weer kracht te vinden om Zijn werk te doen voor en bij de mensen.
Stilte, dat was het thema van de Spring!-dienst op zondag 23 maart. Willy de Koning verzorgde deze keer de overdenking. Zelf heeft ze geen moeite met de stilte, bleek uit haar woorden, die zoekt ze juist graag op. Maar anderen hebben soms graag volle agenda’s en drukte om zich heen of laten zich in beslag nemen door hun smartphone.
Inge Streekstra beeldde dat uit in de sketch vooraf. Eigenlijk was het geen sketch, er klonken alleen gedachten. Het was druk-druk-druk in haar hoofd, maar bij geluiden uit de natuur kwam ze tot rust.
“Ook al ben je een einzelgänger zoals ik”, zei Willy, “het is goed om eens uit de eigen bubbel te komen. Dit is ook een boodschap voor mezelf. Dat ik niet vast moet blijven zitten in mijn zelfgekozen bubbel van stilte. Niet altijd die einzelgänger moet zijn, maar er ook moet zijn voor anderen, zoals Jezus ons leerde. Zo zijn er allerlei bubbels te noemen waarin we ons veilig en comfortabel voelen en waar we misschien eens uit moeten stappen, zowel de einzelgänger als de mens met de volle agenda. Deze 40-dagentijd is bij uitstek een periode om je te bezinnen, jezelf te onderzoeken en stil te worden.”
Daarbij wees ze op de woorden van Thomas á Kempis, een monnik die in de 15de eeuw al opriep tot stilte en bezinning. “Kennelijk was dat 600 jaar geleden ook al nodig, hoeveel te meer zou dat dan in onze eeuw gelden? Zijn woorden hebben nog niets in kracht en actualiteit ingeboet. Hij zei: ‘Als je je onttrekt aan overbodig gepraat en onnut geloop en ook aan het luisteren naar nieuwtjes en geruchten, dan zul je voldoende tijd vinden om je aan heilzame overwegingen te wijden, want het rijk van God is in je binnenste!’”
Het ontmoetingsmoment, altijd met veel gesprekken en geroezemoes, gebeurde dit keer in alle stilte. Daarna klonk er rustgevende pianomuziek.
Vóór de dienst was er koffie en na afloop werd er natuurlijk weer soep met stokbrood gegeten. Emma de Koning en Helen Felgenhauer maakten de soep en kregen veel vragen over het recept. Daarom helemaal onder dit bericht en de foto's de ingrediënten en de bereidingswijze.
Het Spring!-team:
Irene, Nely, Maurice, Rosetta, Inge, Marnix en Willy




Ingrediënten voor 4 personen:
Een beetje olie
1 eetlepel rode currypasta
1 ui
1-2 tl gember (geraspt of gehakt)
200 g rode linzen
Kerriepoeder (indien nodig)
2-3 rode paprika’s
750 ml bouillon
400 ml kokosmelk
Wat zout en peper
1/2 citroen
Verse koriander indien nodig
Bereidingswijze:
Snijd de gember en de uien in blokjes. Was de paprika's en snijd ze in grote stukken. Spoel de linzen kort af in een zeef onder koud water. Verhit wat olie in een pan en los de currypasta erin op. Fruit de fijngesneden uien en gember. Bak de rode linzen kort en voeg de paprika toe. Als je dat lekker vindt, kunt u het gerecht afblussen met een scheutje witte wijn, maar dat hoeft niet; dat is een kwestie van smaak. Voeg kokosmelk en bouillon toe tot alles bedekt is. Laat het geheel vervolgens 30-45 minuten zachtjes koken, tot de linzen en pepers uit elkaar vallen. Pureer met een staafmixer. Als het te vloeibaar is, kan de soep worden gebonden met een beetje zetmeel. Hiervoor los je eerst het zetmeel op in koud (!) water en voeg je het dan toe, anders gaat het klonteren. Breng de rode linzensoep tot slot op smaak met zout, peper en citroensap. Indien gewenst kun je de soep serveren met verse koriander.
terug