Geloven

10 oktober 2024
In onze tijd zijn er vele media die allerlei berichten doorgeven. Via het journaal op de televisie, maar ook via het internet, via Facebook of Instagram, en natuurlijk via de kranten, komen er berichten binnen die ons van alles vertellen. Een probleem in de huidige tijd is de vraag naar de geloofwaardigheid. Klopt het allemaal wat er beweerd wordt?

In Engeland is een aanslag gepleegd. Er gaan allerlei berichten rond over de dader, die met de werkelijkheid niks te maken hebben. Er is een aanslag gepleegd op Donald Trump. Meteen wordt er gezegd dat het in scene is gezet, zodat hij meer aandacht krijgt. Welke berichten moeten we geloven en welke niet? Hoe weten we nog wat betrouwbaar is? Het journaal doet verslag van oorlogen, maar anderen zeggen dat er niks van klopt. Er zijn mensen die zeggen, dat het met het klimaat de verkeerde kant opgaat. Of zijn dat leugens zoals sommigen beweren? Hoe weten we wat waarheid is en wat leugen is? Hoe weten we welke berichten betrouwbaar zijn, en welke niet. Wat moet je geloven?

In de kerk lezen we in de Bijbel. De berichten die daarin staan zijn van lang geleden. Waarom geloven we daar eigenlijk in? Er zijn genoeg mensen die het allemaal flauwekul vinden wat daarin staat. Wat is het criterium voor de vraag of iets geloofwaardig is of niet?

Geloven of vertrouwen is iets voor waar houden, er werkelijkheid in zien. Maar de vraag is, wat er vervolgens mee gebeurt. Wat doe je er mee? Tot welk gedrag gaat dit leiden? In de kerk is geloof altijd verbonden met hoop en liefde. Als er een bericht komt over een aanslag, en er gaat een bericht rond over de vermeende dader, wat vervolgens leidt tot grote groepen mensen die tot daden van geweld overgaan, dan is dat geen teken van liefde. Als er een aanslag wordt gepleegd en er wordt meteen gezegd, dat het in scene is gezet, dan betekent dat geen hoop voor een goede toekomst.

Geloven of vertrouwen dat betekent de realiteit onder ogen zien. De werkelijkheid zien, ook al is die niet altijd leuk of gemakkelijk. En wat is dan vervolgens je gedrag? In de kerk is de boodschap van naastenliefde een belangrijke basis. Hoe kunnen wij wat betekenen voor een ander? Dat betekent dus niet overgaan tot geweld of andere lelijke reacties. Berichten over het klimaat kunnen een mens soms bang maken. Komt dat allemaal nog wel goed? Juist dan is het goed om hoop te houden. Ook dat heeft invloed op ons gedrag. Als wij hopen op een goede toekomst dan gaan we er niet op los leven, maar denken we na over verspilling en vervuiling en doen we wat in ons vermogen ligt om dat tegen te gaan.

Wat kunnen we geloven? Welke berichten zijn betrouwbaar en welke niet? In onze tijd is dat een lastige vraag. Maar we laten ons leiden door de liefde en de hoop. We geloven in God, wiens liefde groter is dan wij kunnen bedenken. We geloven in God, die ons hoop geeft, dat de liefde nooit verloren gaat, dat geweld niet het laatste woord heeft. Ja, dat de vrede zal overwinnen. Geloven, dat doe je niet alleen, dat doen we samen. En geloven gaat altijd samen met hopen en liefhebben.

 

Ds. Jolien Leeffers

terug