'Franse' zusters Sittard vieren 200-jarig jubileum

Vrijdag 24 september 2021
Bericht in het kader van de oecumene

De zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Sittard vieren vanaf dit weekeinde het 200-jarig bestaan van hun congregatie. Zondagmorgen is er een feestelijke eucharistieviering de Petruskerk in Sittard. Zondagmiddag wordt er ook een boek over de geschiedenis van de zusters in Nederland gepresenteerd en een expositie geopend.
De congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid werd in 1822 in Créhen in Frankrijk opgericht. De ‘Franse zusters’ vestigden zich in 1903 in Limburg. Sindsdien zijn ze actief in het onderwijs, ouderen- en ziekenzorg en in de wijkverpleging. De zusters stonden onder meer aan de wieg van het ziekenhuis in Sittard. Maar ze waren ook actief in Born, Posterholt, Montfort en andere plaatsen.
Na de openingsviering wordt zondagmiddag het boek ‘Geroepen en gezonden. Geschiedenis van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen in Nederland (1903-heden)’ van historicus Antoine Jacobs gepresenteerd. Tevens wordt dan in cultuurcentrum De Domijnen de tentoonstelling ‘Een leven voor de zorg’ geopend.
Deze expositie is gewijd is aan het leven en het werk van de zusters. Met objecten, foto’s, beeld- en geluidsfragmenten wordt ingegaan op de komst van de zusters naar Nederland, de stichting van de diverse kloosters en het werk van de zusters.
De tentoonstelling is te zien tot en met begin januari 2022. 

Bron: Bisdom Roermond

terug