Ester vertelt haar verhaal

Zondag 6 maart 2021
Nadenken over de toekomst, dat kreeg ineens een heel andere lading nu er oorlog is in Europa. ‘De Toekomst’ is dit seizoen een aantal keren het thema van de zondagmiddagbijeenkomsten ‘Zin en Hapjes’. Gastspreker was zondagmiddag 6 maart de Iraanse vluchtelinge Ester. Met haar zus Sara (en haar tweeling) vroeg ze drie jaar geleden asiel aan in Nederland en kreeg onderdak in het AZC in Sweikhuizen. Sara en haar twee kinderen zijn bekende verschijningen bij de PGMBD. De twee zussen riskeerden gevangenisstraf in Iran, omdat ze zich bekeerden tot het christendom. Vorig jaar hoorden ze dat ze in Nederland mogen blijven. Na Esters indrukwekkende verhaal, dat ze heel moedig in het Nederlands uitsprak, gingen de toehoorders in groepjes in gesprek met elkaar over het thema: Toekomst. Natuurlijk met de insteek hoe de toekomst eruit ziet voor vluchtelingen zoals Ester en Sara, maar al snel ging het in de meeste groepjes over de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne en zeker ook over de eigen toekomst. De Russische invasie in Oekraïne wordt door velen gevoeld als een bedreiging voor onze zorgvuldig opgebouwde zekerheden en veiligheid. Het is een gevoel dat we niet kennen en het was goed om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Het wil echter niet zeggen dat het een sombere middag was. Allerminst! De muziek van het zangkwartet Rianne Spa, Irene van Gurp, Theo Zwartkruis en Bert Stuij met Marnix van Gurp achter de piano klonk prachtig. De liederen die ze zongen sloten aan bij het thema. De angst en het vluchten, de hoop die er is en de zegen die we zoeken.

En wat is ‘Zin en Hapjes’ zonder hapjes? Die smaakten weer heerlijk, net als de drankjes. De opkomst was met zo’n 40 mensen prima.

Vanwege corona werden de bijeenkomsten van ‘Zin en Hapjes’ een tijdlang in de Johanneskerk gehouden. Dit was de laatste keer op deze locatie; de volgende keer, zondag 3 april, is het weer in de Gruizenkerk.

Willy de Koning
terug