Enorme belangstelling bij afscheid orgel


Zondag 26 februari 2023
Onder grote belangstelling is zondagmiddag 26 februari in het ‘Koningskerkje’ in Beek afscheid genomen van het De Rijckere-orgel. Morgen begint het demonteren van het orgel door de firma Verschueren Orgelbouw BV uit Ittervoort. Dat zal 3 á 4 dagen in beslag nemen. Na restauratie krijgt het orgel een plek in de Sint Augustinuskerk in Middelburg vlakbij het veel grotere De Rijckere-orgel dat in de Oosterkerk in dezelfde stad staat.
  
Het afscheid begon met een vesper, die werd geleid door Bertha Verkerk. Bomvol was het; er moesten stoelen worden bijgeplaatst om iedereen een plek te geven. Er werden liederen gezongen die geliefd waren bij de leden van de voormalige cantorij van de PGGBU. Zij zongen vaak in het kerkje bij het orgel. Nico Maar begeleidde de samenzang. “Het is goed om te benoemen dat dit afscheid moeilijk kan zijn”, zei Bertha, maar zij sprak ook dankbaarheid uit voor al het goede dat in dit kerkje en bij dit orgel plaatsvond. Vanuit Psalm 138 klonken de woorden: “Toen ik om hulp riep gaf u mij antwoord. U gaf mij nieuwe moed”.
  
Na de vesper kreeg Gerard Boot, voorzitter van de ‘Stichting De Rijckere-orgel 1776’ van Bertha symbolisch de sleutel van het orgel overhandigd. Deze stichting is drie jaar geleden door drie organisten in het leven geroepen om het De Rijckere orgel naar Middelburg te halen. Van de Vlaamse orgelbouwer De Rijckere zijn slechts twee orgels bewaard gebleven, die nu weer in één stad worden samengebracht. De ingebruikname van het orgel in de Sint Augustinuskerk laat nog even op zich wachten tot over ruim een jaar.
  
Eddy Roerdink die zich namens de PGMBD (en voorheen namens de PGGBU) bezighield met een goede bestemming voor het orgel schetste in het kort hoeveel wettelijke en financiële haken en ogen daaraan zaten.
Een aantal mensen vertrok toen de vesper was afgelopen, maar er kwamen er dubbel zoveel voor terug om het allerlaatste orgelconcert bij te wonen. Een deel van de bezoekers moest staan tijdens het concert. Dit werd verzorgd door Léon Berben die nog eens alle mogelijkheden liet horen die dit historische orgel uit 1776 tot zijn beschikking heeft.
De regionale omroep L1 komt opnamen maken van het ontmantelen van het orgel voor de nieuwsuitzending van morgenavond.
  
Willy de Koning
 
 
     
  
terug