E-mailfraude en whatsappfraude in de kerken

Woensdag 27 september 2023
Internetcriminelen worden steeds slimmer en hebben nu ook de kerken gevonden om met frauduleuze e-mails, die zogenaamd van hun predikant komen, kerkleden geld af te troggelen. Enkele ouderlingen van de hervormde gemeente in IJsselstein (U) kregen een mail met de volgende boodschap:
“Ik kan nu niet praten of sms-en. Ik zit midden in een zoom-meeting. Ik mail je met mijn laptop. Ik heb hulp nodig bij het online kopen van cadeaubonnen. Het is de bedoeling dat ik geschenken naar drie mensen stuur. Laat me weten of het mogelijk is om ze nu te krijgen, zodat ik je kan vertellen wat nodig is. Ik zal je vergoeden. Bedankt!”
Omdat de mail zo echt leek bestelde één van de ouderlingen drie cadeaubonnen van 150 euro. Het verzoek bleek nep en de 450 euro was hij kwijt. Er is aangifte gedaan bij de politie en de zaak wordt verder uitgezocht.
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) grijpt dit incident aan om kerkelijk Nederland te waarschuwen, ook als het gaat om andere vormen van fraude.

https://protestantsekerk.nl/nieuws/pas-op-oplichterij-van-diaconieen/

Ook bij enkele leden van onze kerk kwamen via het e-mailaccount van de PGMBD valse e-mails binnen. Zogenaamd van dominee Jolien Leeffers-van der Ploeg, met de volgende tekst:
“Goedemiddag, heb je even? Ik heb je nodig om een ​​taak voor me te doen. Ik kan niet praten aan de telefoon, ik heb een paar vergaderingen, dus schrijf gewoon terug hier. Hartelijke groeten, Ds. Jolien Leeffers-van der Ploeg, Predikant.”
Eén van de benaderden reageerde op de mail en vroeg wat precies de bedoeling was. Daarop kwam de fraudeur met het verzoek om 3 iTunes cadeaubonnen van 100 euro over te maken ten behoeve van enkele gemeenteleden. Dat wekte argwaan. Dat zou Jolien nooit vragen! Bij nadere bestudering bleek dat het e-mailadres van die zogenaamde Jolien net iets anders was dan haar kerkelijk e-mailadres. Voor de zekerheid werd het wachtwoord van het betreffende e-mailaccount van de PGMBD veranderd. Daar is het gelukkig bij gebleven, maar een gewaarschuwd mens………!

Op pagina 28 van de oktoberuitgave van Onderweg kunt u/je meer lezen over dit onderwerp en wat u/je kunt doen om hier niet in te trappen. Onderweg verschijnt op 5 oktober en is dan ook online te lezen.  

Meer informatie via onderstaande link: https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk

Willy de Koning

 
terug