Dienst met een glimlach

Zondag 10 oktober 2021
"Rob, ga eens zitten, we moeten scheiden" zei jaren geleden de echtgenote tegen theoloog/cabaretier Rob Favier… met deze prikkelende woorden opende Rob Favier deze ochtend de dienst. Menigeen was op het verkeerde been gezet … het ging om scheiden van afval. Een rake opening van deze dienst over duurzaamheid en de rol die juist christenen hierin zouden kunnen nemen. Want we hebben helemaal in het begin van de bijbel, in Genesis 2:15-25, al een aantal opdrachten meegekregen toen de mens in de tuin van Eden werd gezet. We moeten voor de tuin en de dieren zorgen met alle keuzes die daarbij komen kijken (en dat betekent ook dat we soms ergens vanaf moeten blijven … zoals de keuze om van de boom van goed & kwaad af te blijven.

In een zeer ontspannen en laagdrempelige dienst werd de preek afgewisseld met prikkelende liedjes, allemaal rondom het thema duurzaamheid, want christenen zouden best wat ‘stouter’ mogen zijn en meer van zich laten horen als het om dit thema gaat. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Dat zijn niet druppels op een gloeiende plaat, maar druppels in een emmer… voldoende druppels zorgen er samen voor dat de emmer volloopt. Een mooie beeldvorming die Rob ons meegaf om je niet te laten weerhouden een kleine verandering te verzinnen om een druppel aan de emmer toe te voegen.

Om zichtbaarheid te geven aan een mooie ketting van diensten over dit thema, laat Rob bij iedere bijeenkomst een bezoeker een stuk sjaal breien in de kleur van het kerkelijk jaar. Elly had de eer om tijdens deze dienst in Sittard een mooi stukje bij te breien aan de 36 meter lange sjaal.

Al met al een mooie inspirerende dienst om nog lang over na te praten … en daar was dan ook ruimschoots gelegenheid toe bij de koffie.
Thea Coenen
terug