De Heilige Geest en gebed

16 juni 2022
Het is Pinksteren geweest. In de kerk is dat het feest van de Heilige Geest. We kunnen ons misschien niet zo goed voorstellen wat dat is: de Heilige Geest. We geloven in de kerk dat God via die Geest verbonden wil zijn met mensen. Ergens in de bijbel staat: Als je bidt dan ontvang je de Heilige Geest. Dus daarom wil ik iets over bidden zeggen. Want het gebed is niet zomaar een verlanglijstje wat we bij God neerleggen met het idee dat Hij dan doet wat wij graag willen. Nee, bidden is verbinding hebben met God.

Zelf gebruik ik een ezelsbruggetje bij het bidden. Want het gebed kan uit verschillende onderdelen bestaan. Ik gebruik daarbij de 5 vingers van mijn hand.

Eerst de duim. Als je die naar iemand opsteekt, dan zeg je daarmee: goed gedaan! En dat is wat we ook tegen God mogen zeggen. Dan noemen we het: God loven of prijzen. Want God is groot en goed.

En dan de wijsvinger. Daarmee kun je om je heen wijzen naar wat je ziet, en daarvoor kun je dan dankbaar zijn. Vaak kunnen we als we er even over nadenken genoeg dingen opnoemen waarvoor we dankbaar zijn, zelfs in moeilijke tijden.

Nu hebben we het loven en danken gehad en komen we bij de middelvinger. Daar kun je ook een gebaar mee maken: een opgestoken middelvinger, dat is een minder mooi gebaar… Daarmee wens je iemand anders niet veel goeds toe. Ja soms gaan de dingen niet goed. Deze vinger herinnert ons daaraan. Dan mogen we vergeving vragen. Dat is wat God aan mensen wil geven. We zeggen dan bijvoorbeeld: Heer, ontferm u over ons. 

De volgende vinger is de ringvinger. Vaak dragen gehuwde mensen een ring om hun ringvinger als teken van hun trouw aan elkaar. Dit staat bij ons gebed voor de verbinding met anderen. Het gaat dan om onze voorbeden voor anderen. Bijvoorbeeld voor je kinderen of voor mensen die het moeilijk hebben en waarmee je op de één of andere manier verbonden bent. Ook in de kerk is daarvoor altijd ruimte.

En dan tot slot de pink. De kleinste vinger, maar zeker niet onbelangrijk, want die staat voor jezelf. In ons gebed dragen we ook onszelf op aan Gods goede zorgen. Dat gebeurt soms ook zomaar even tussendoor met een ‘schietgebedje’. Het is mooi om God op die manier bij je leven te betrekken. En dat kan en mag op ieder moment!

Ds. Jolien Leeffers

terug