Breicafé: we trotseren de hitte

13 augustus 2022
Het breicafé gaat, zoals elk jaar, gewoon door in de zomer. De deelnemers vinden het plezierig om elkaar toch te blijven zien. “De zomer is vaak toch al zo stil, omdat veel mensen weg zijn in de vakantieperiode.”

Dus komen we gewoon bij elkaar. Misschien ligt met de warmte het tempo van breien en haken wat lager, maar al met al wordt er heel wat geproduceerd.

We maken bijvoorbeeld katoenen zwachtels voor de Leprastichting. Lepra is een ziekte, die in een veel landen nog volop een bedreiging vormt: elke 8 minuten komt er een nieuwe patiënt bij in o.a. India of Bangladesh.

Er is altijd behoefte aan verbandmiddelen om aangetaste ledematen van de patiënten te beschermen tegen stoten. Wonden genezen heel moeizaam. De zwachtels, die in Nederland gebreid worden, zijn zeer welkom: ze zijn van goede kwaliteit katoen, kunnen heet gewassen worden en zijn daardoor herbruikbaar.

Het is heel eenvoudig breiwerk, dat vinden breisters soms heel lekker werken: je hoeft er niet bij na te denken, dus kun je het prima combineren met tv kijken.

Er zijn het afgelopen jaar een paar honderd zwachtels gebreid, binnenkort worden die naar het kantoor van de Leprastichting in Apeldoorn gebracht. De stichting heeft door de coronaregels ernstige vertraging gehad met het versturen van de zwachtels, maar nu lukt het weer en kunnen ze dus weer nieuwe aanvoer gebruiken.

Joke van der Steen

terug