Bijzondere kerkdienst

Zondag 6 april 2025
Het was op verschillende manieren een bijzondere kerkdienst op zondag 6 april in de Johanneskerk. Ten eerste begon de dienst veel te laat, als gevolg van een seinstoring op het NS-traject Roermond-Sittard. Predikant van dienst, Ferdinand Borger uit Waalre, strandde daardoor op het station van Roermond en werd in allerijl door een gemeentelid met de auto gehaald.

Even voor half 11 sprak Taakdrager van dienst, Bertha Verkerk, de mensen die al in de kerkzaal zaten toe: “We gaan eerst koffiedrinken, want het zal zeker nog twintig minuten duren voordat Ferdinand Borger er is”. Gelukkig was het bruine vocht al in grote hoeveelheden klaar, want niet eerder was het zo druk in de hal tijdens het koffiedrinken. Daarna werd iedereen opgeroepen weer naar de kerkzaal te gaan, waar Bertha alvast de mededelingen voorlas en de Paaskaars aanstak.
Tijdens het zingen van het eerste lied kwam Ferdinand Borgen binnen en kon de dienst verder gaan. Maar de voordracht waar hij mee wilde beginnen zat niet tussen zijn papieren en hij moest weer even de kerkzaal uit om deze te zoeken.

Daarna daalde de rust neer toen hij bij mooie, verstilde muziek woorden sprak over het zoeken van de Eeuwige in een tijd van oorlog, dood en geweld.
“Hoe de mens God ging aanroepen nadat de eerste moord op aarde was gepleegd. Hoe het kwaad geen lot is, maar een keuze. De mens is gaan leven tussen verwondering en hoop en de angst dat dit kwetsbare bestaan kapot kan gaan. Zo begon de mens naar de hemel te roepen. Eeuwige ontferm U! Om na die schreeuw terug te keren naar de verwondering en God opnieuw te zoeken.”

Die zoektocht naar God via het gebed klonk door in de hele dienst. “Vaak is ons bidden een lijstje met vragen”, zei Ferdinand, “maar het gaat om de onvoorwaardelijke liefde die in onze relatie met God leeft en waarbinnen, als het goed is, alles gezegd en gevraagd kan worden.”

In de zoektocht naar liefde in deze tijd van oorlog en geweld vertoonde hij een klein stukje uit de documentaire ‘No other land’ over een Palestijn en een Jood die vriendschap sluiten.

Agapè is het Griekse woord voor liefde. De Agapè-viering ging ooit vooraf aan de avondmaalviering waarin dankbaarheid voor het leven centraal staat die gezamenlijk wordt gevierd. Dat gebeurde nu in de Johanneskerk, staande in een grote kring. Voorafgaand wensten de kerkgangers elkaar de vrede van Christus en vervolgens werden matses en druiven gedeeld.

Willy de Koning




 
terug
×