Bidden in onzekere tijden

Een berichtje over bidden. Dan ben ik natuurlijk meteen helemaal betrokken bij het nieuws. Er wordt meer gebeden sinds maart 2020. Nou dat is mooi. Nood leert bidden?
Een kleine nuance was er. Onze Katholieke broeders en zusters zouden meer bidden, de Protestanten waren niet meer of minder gaan bidden. 
Hoe kan dat nou? Allerlei vragen komen in me op. Baden wij altijd al veel of baden de Katholieken vroeger minder? Hoe weten ze dat? Is dat goed nieuws of slecht? Kunnen we er wat mee? Het artikel ging over boeken die waren uitgegeven. Een ervan is ‘Bidden in onzekere tijden’ Er zijn al twee boeken in die serie  uitgegeven. Een van de periode Advent tot begin februari en een van Maria Lichtmis tot Pinksteren. Katholieken zouden op dezelfde dag hetzelfde hoofdstuk lezen en bidden. Dat is mooi; een soort verbondenheid. 
Waarom doen wij niet mee? Het bericht vertelde dat Protestanten niet bidden uit een boek. Die doen het uit hoofd en hart blijkbaar.
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik graag een boekje met gebeden onder handbereik heb. Er zijn prachtige dienstboeken van onze kerk waar ik regelmatig in rondneus en ook Sytse de Vries heeft een mooie serie gebedenboeken geschreven en ook daarin dwaal ik rond. Dus ik heb het boek besteld Bidden in onzekere tijden… dat sprak me aan. Ik heb het boek van deze periode gekocht tot Pinksteren.
Er staan mooie toelichtingen in van Katholieke schrijvers en ook van Protestanten dus wat dat betreft zit ik ‘goed’.
Het is een fijn boekje om regelmatig in te lezen, alle hoogtijdagen komen langs met goede toelichting en inspirerende gebeden. 
Het boek begint met een gebed van Marinus van den Berg

Zegen in lock-down tijd
Zegen deze dag
De mensen die niet naar buiten kunnen
De mensen die zich opgesloten voelen
De mensen die opgesloten zijn
Zegen deze dag
De mensen die opgesloten zijn in zichzelf
De mensen die zich ingesloten voelen
De mensen die ruimte en adem zoeken
Zegen deze dag 
De mensen die naar buiten kunnen gaan
De mensen die elkaar groeten
De mensen die elkaar de ruimte geven


Daar kan ik wat mee in mijn vakantieweek die ik mezelf had gegeven in de verwachting dat ik in de lentezon zou fietsen. Het heeft anders uitgepakt, sneeuw in april! Dus toch maar thuis zitten en door dit gebed wordt het een gezegende dag.
Ik vond nog iets heel leuks in dit boekje

Toen de Coronacrisis begon lachte 
De duivel en zei tegen God:
‘Kijk eens hoeveel kerken ik al heb
Kunnen sluiten: het zijn er echt honderden’
En God antwoordde:
‘heb je gezien hoeveel duizenden 
Huiskerken ik heb geopend?’
Ds. Agnes Hana
terug