Zin en hapjes: 'Bekend maakt Bemind'

Donderdag 22 februari 2024
Zondag 3 maart om 16.00 uur is er een bijzondere ‘zin en hapjes’ middag. We organiseren die namelijk samen met Vluchtelingenwerk Nederland. Vluchtelingenwerk verzorgt het inspirerende programma ‘bekend maakt bemind’. Al te vaak wordt er immers óver vluchtelingen gesproken, en misschien wel te weinig mét hen. Juist het met elkaar in gesprek zijn schept begrip en verbinding.

Vertrouwde elementen van zin en hapjes zijn er ook. Het drankje, de hapjes, en zoals u gewend bent ook prachtige live muziek. Deze middag wordt die verzorgd door een duo. Violiste Anna Janssen (die al eerder bij ons was) speelt samen met Yeseniia Bosova uit Oekraine. Yesiniia speelt de Bandura, een traditioneel Oekraiens instrument. 

De middag past heel goed in ons jaarthema ‘Onderweg’. Uiteraard zijn vluchtelingen onderweg, of onderweg geweest. Deze middag gaan wij ook onderweg naar elkaar.

Vluchtelingenwerk stuurde ons de volgende aankondiging van deze middag:

Bekend maakt Bemind
Er wordt veel óver vluchtelingen gesproken, maar minder vaak mét hen. Een ontmoeting is de manier om eventuele vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren. Bekend maakt Bemind maakt deze ontmoeting mogelijk.

Hoe werkt het?

Een sessie van Bekend maakt Bemind wordt verzorgd door een voorlichters-duo: een vrijwilliger van VluchtelingenWerk en een spreker met vluchtachtergrond. Zij geven kort feitelijke informatie over vluchten, maar de nadruk ligt op het persoonlijke verhaal van de vluchtelingvoorlichter. Hoe zag het leven er voor de vlucht uit, waarom is hij of zij gevlucht, hoe verliep die vlucht en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de gehele voorlichting is er interactie met de groep en gaan we het gesprek aan middels activerende, reflecterende vragen.

We nodigen jullie van harte uit weer met ons op weg te gaan. En we geloven en hopen dat het zo inderdaad werkt: 'bekend maakt bemind'. 

Het Gruizenteam


Yeseniia Bosova op de Bandura


 
terug