Agnes Hana bij EO-televisie


Dinsdag 30 november 2021
Dominee Joachim Stegink van de Protestantse Gemeente Parkstad kreeg een uitnodiging van EO-televisie om deze gemeente in de schijnwerpers te zetten en ging in op dat verzoek. Dat resulteerde in drie uitzendingen van het programma ‘Zie je zondag’ waarin telkens twee personen worden gevolgd. In de eerste aflevering op zondag 5 december is dominee Agnes Hana één van hen. Tot voor kort ondersteunde zij onze gemeente in het pastoraat.

Door in het land een aantal gemeenten op te zoeken proberen de samenstellers van dit programma antwoorden te vinden op de vragen ‘Wat brengt mensen bij elkaar’, ‘Wie zijn deze mensen’ en ‘Wat betekent de kerk voor deze mensen?’ Het blijkt dat iedereen anders gemotiveerd is. Insteek is daarbij: ‘Welk verhaal kunnen we vertellen op een persoonlijke en respectvolle manier?’
 
Uitzendingen van 9.20-9.45 uur, Ned. 2
Data en hoofdpersonen:
Zondag 05 december: ds. Agnes Hana en Maurits van der Werff
Zondag 12 december: Thea Fukkink en Erik Bastiaan-Net
Zondag 19 december: Wout van der Schrier en Ada Hollemans

Dominee Agnes Hana vertelt welke rol hun vroeg overleden dochtertje in haar leven (en dat van haar man) heeft gespeeld. De programmamakers volgen haar in het uitoefenen van het ouderenpastoraat.
Limburgse protestantse gemeente
Het EO-team vond het een uitdaging om voor de eerste keer naar Zuid-Limburg af te reizen. Want wat voor gemeente in het katholieke zuiden zouden zij aantreffen, waarschijnlijk toch heel anders dan in het midden van het land? Al bij hun eerste kennismaking viel op dat veel protestanten van de Parkstadgemeenten import waren uit andere delen van Nederland. Daarmee is er een heel gevarieerde groep van gelovigen ontstaan. In andere delen van Nederland, waar veel protestanten bij elkaar wonen, zijn er ook veel verschillende gemeenten die ieder hun eigen kerk hun eigen accent kunnen leggen op een ander (klein) aspect van het geloof. Bij de protestantse kerken in Limburg is dat niet het geval. De geloofsbelevingen binnen de gemeenten variëren van behoorlijk orthodox of bevindelijk naar nogal liberaal en zijn een smeltkroes waarin men elkaar de ruimte geeft om het geloof op een eigen manier te beleven. Iedereen kan zich welkom voelen. Wat de programmamakers verder opviel in de Parkstadgemeente was het gebrek aan jeugd in de kerk en het gebrek aan perspectief om daar nog verandering in aan te kunnen brengen: een zorgelijke constatering.
 
terug