Afscheid orgel nadert...

Woensdag 8 februari 2023
Zondagmiddag 26 februari is er een korte viering om 15.00 uur met daarna een orgelconcert in het Protestantse kerkje in Beek. De posters om het aan te kondigen worden momenteel her en der opgehangen. Organist is Léon Berben. Na vele jaren trouwe dienst gaat het orgel verhuizen naar de Sint Augustinuskerk in Middelburg. Dat heeft alles te maken met de verkoop van de kerk van Beek, ruim 5 jaar geleden. Bij de verkoop is bedongen dat voor een goede bestemming van het orgel zou worden gezorgd. Dit is uiteindelijk gelukt. Drie organisten uit Middelburg hebben een stichting ‘De Rijckere-orgel 1776’ opgezet en zijn intensief bezig om fondsen te werven voor de koop, restauratie en het overbrengen van het orgel.
  
De naam van de stichting is ontleend aan de gebroeders De Rijckere die het orgel in de Hervormde kerk in Axel, Zeeuw-Vlaanderen hebben gebouwd. Het jaartal 1776 geeft aan hoe oud het orgel is. De toen nog Hervormde Kerk van Beek kocht dit De Rijckere-orgel in 1924 ter vervanging van het oude orgel dat in slechte staat verkeerde. En nu gaat het orgel weer terug naar Zeeland en komt te staan in de Sint Augustinuskerk vlakbij het veel grotere De Rijckere-orgel uit 1779 dat in de Oosterkerk staat.
  
In de periode van 26 februari tot aan de laatste dienst in het kerkje op 3 september 2023 zal op een andere manier voor de begeleiding van de liederen worden gezorgd.
Na demontage wordt het orgel uitgebreid gerestaureerd. Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat de bekende klanken van het orgel in Middelburg te horen zijn.
  
De stichting ‘De Rijckere-orgel 1776’ heeft een cd uitgebracht, zie hier voor informatie daarover en over meer achtergronden over het orgel.
  

 
terug