Afscheid koster Gerrit Smeets

Donderdag 29 juni 2023
Op 25 Juni namen we in het kerkje van Urmond afscheid van Gerrit Smeets als koster. Met dit afscheid is een einde gekomen aan ca 200 jaar kosterschap verdeeld over 7 generaties door een telg uit de Smeets familie.

Gerrit is 43 jaar koster geweest in Urmond en was al die jaren de drijvende kracht wat betreft de organisatie van activiteiten in het kerkje. Concerten, rondleidingen op open dagen, burgerlijke huwelijken, kerktuintreffen, om er enkele te noemen en niet te vergeten : het onderhoud van de begraafplaats.

Aan het afscheid ging een kerkdienst vooraf in een bomvolle kerk onder leiding van dominee Jolien Leeffers met een lezing uit Matheus 22 over de bekende gelijkenis van een koning die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon (met een knipoog naar het aantal huwelijksvoltrekkingen in Urmond)
Als slotlied zongen we lied 913 “Wat de toekomst brengen moge…

Na de dienst werd Gerrit toegesproken door (achtereenvolgens) Eddy Roerdink namens de College van Kerkrentmeesters, mevrouw Smeets namens de familie en dominee J. Röell als oud-predikant. Ook waren er filmfragmenten uit een uitzending van L1 in 2015.
Dhr. Nijhof, reikte namens de Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Beheer, de onderscheiding “goud met briljant” uit aan Gerrit.

In de toespraken werd Gerrit hartelijk bedankt voor zijn tomeloze inzet. We hebben enthousiast het lied “Gerrit bedankt” gezongen. Daarna stond onder een partytent in de prachtige tuin koffie met vlaai klaar. De fanfare (waarvan Gerrit een gewaardeerd lid is) stond in de startblokken om Gerrit een aubade te brengen.
Voor Gerrit zal het niet meevallen om het los te laten, zo vernamen we van zijn kinderen. Zijn ziel en zaligheid werd al die tijd onder grote waardering in het kosterschap gestopt.

Wij wensen Gerrit en Dora nog een hele goede tijd samen toe en wensen zijn opvolger Hendrik van Doornik, veel succes.

Eddy Roerdink
 
     
     
 
terug