Afscheid Ds. Pier Prins

26 september 2022
Na 24 jaar was het dan toch opeens zo ver. Het afscheid van Dominee Pier Prins van de Protestantse Gemeente Maas en Beekdal op zondag 25 september. Kerkenraadsvoorzitter Sietse van der Sluis zei het zo: "Pier, je bent een mensenmens. Liever slik je zelf een keer iets in, dan dat je iemand teleurstelt. Je hebt de menselijke maat heel hoog zitten.” 

Woorden over Pier die voor velen zeer herkenbaar waren en waarbij ze instemmend knikten. Ook in de preek die Pier vlak daarvoor had gehouden, over Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de bron, kwam dat naar voren; het belang van het gesprek, de ontmoeting. Dat was in de 24 jaar dat Pier predikant was in het zuiden voor hem het belangrijkste aspect van zijn werk, vertelde hij. “Dat was de rode draad, daar draait het om. Het gesprek tussen God en mensen en tussen mensen onderling. Dat zien we in de Bijbel en ook in ons dagelijks leven. Ik voel me verrijkt en gezegend door de vele ontmoetingen met u, samen stil zitten bij de bron. U bent straks wel uit mijn oog, maar niet uit mijn hart!”

Als dank wilden Pier en Ria, die binnenkort verhuizen naar Zuidhorn, ook iets aan de gemeente teruggeven. Het werd een mooie houten bank. Eddy Roerdink mocht hem uitpakken, omdat hij degene was met wie Pier Prins tijdens het beroepingswerk in 1998 het eerste contact had. Op de bank is een koperen plaatje aangebracht met de tekst ‘Ontmoetingsbank Pier Prins 1998-2022’.

Als dank van de gemeente kreeg Pier een flinke cheque (1.200 euro) voor de aanschaf van een e-bike, een USB-stick met herinneringsfilmpjes en een boek met allerlei herinneringen op A4tjes, bijeengebracht door gemeenteleden. Voor Ria was er een mooi boeket bloemen. Ook kreeg Pier de paaskaars van vorig jaar, het licht van onze gemeente gaat met hem mee. 

Pier werd namens het Interreligieus Platform bedankt voor zijn inzet hiervoor.

Janny Huntelerslag had een afscheidslied gemaakt op de wijs van ’24 rozen’ van Toon Hermans, dat werd met orgelbegeleiding gezongen. Later in de hal, met een hapje en een drankje, werd er nog een lied van Doetien Benz gezongen, dat ze zelf op accordeon begeleidde.

Willy de Koning


Het herdenkingsboek, met Pier en Ria op het 'ontmoetingsbankje'


Het ontmoetingsbankje


Zingen voor Pier en Ria

terug