26 februari afscheid 'De Rijckere' orgel Beek

26 januari 2023
Het historische De Rijckere orgel uit het kerkje in Beek gaat verhuizen naar Middelburg. Maar op 26 februari is er nog een laatste kans om het hier te beluisteren. Om 15.00 is er een Vesper in Beek, en aansluitend is er om 16.00 een orgelconcert. Ongetwijfeld een bijzonder moment, zeker voor velen die mooie herinneringen aan dit orgel hebben.

Want bijzonder is het zeker. Het is gemaakt door de 18e-eeuwse Vlaamse orgelbouwfamilie De Rijckere, en van die familie zijn in Nederland maar twee instrumenten bewaard gebleven. Een drieklaviers-orgel dat in 1779 gebouwd werd voor de Oostkerk te Middelburg en een kleiner orgel dat in 1776 gebouwd werd voor de Hervormde kerk te Axel in Zeeland. Dat laatste orgel werd in 1924 overgeplaatst naar de Protestantse kerk in Beek.

En nu gaat het orgel dus weer terug naar Zeeland, om geplaatst te worden in de St. Augustinuskerk in Middelburg. Het is mooi dat het zo weer een bestemming en publiek zal vinden. Speciaal voor ‘ons’ orgel is er een stichting opgericht, met hele mooie ambities voor het Beekse orgel, en in bredere zin voor De Rijckere orgels.
Het orgelconcert is gratis toegankelijk. Wel wordt u uitgenodigde voor een vrijwillige gift ten gunste van de stichting. Wilt u daar meer over lezen, volg dan deze link.


 
terug