Aandacht Fairtradestatus PGMBD in De Limburger

woensdag 24 februari
Op deze site en in ons kerkblad Onderweg werd er al melding van gemaakt; de status Fairtrade-kerk is nu ook aan de PGMBD toegekend, nadat de PGSG dat predicaat al sinds 2009 mocht voeren. Dat heuglijke nieuws werd opgepikt door dagblad De Limburger. In de bijlage ‘Via’ werd daar op 24 februari aandacht aan besteed in de rubriek ‘Zeg het maar’.
In een interview met diaken Joke van de Steen wordt een duidelijk beeld gegeven van het hoe en waarom van de Fairtrade-status.
Zo zegt Joke onder andere: “Leen Plessius begon al veertig jaar geleden met de verkoop van eerlijke koffie in de kerk. Ik was betrokken bij het initiatief om Sittard-Geleen het predicaat Fairtrade Gemeente te geven. Daar deed de Johanneskerk ook aan mee, maar bij de Ontmoetingskerk in Geleen was het daar nog niet van gekomen. Nu wel. Nadat we samengingen in de protestantse gemeente Maas- en Beekdal zeiden we: nu moeten we als gemeente Fairtrade worden. In de Ontmoetingskerk gaan we geen spullen verkopen, maar het gaat er ook om dat je binnen de kerk zelf eerlijke producten gebruikt. Als kerk heb je een opdracht in de wereld. We zijn er niet alleen om samen te bidden en te zingen. Eerlijke handel en duurzaamheid horen bij omzien naar elkaar. Ook rentmeesterschap is een deel van onze missie, om de aarde beter door te geven aan de volgende generaties. Voorheen ging het vooral om een eerlijk loon voor de boeren in de Derde Wereld, nu gaat het ook om duurzaamheid: bewust omgaan met water en minder vervuilende stoffen gebruiken.” 
Tekst: Willy de Koning

terug