‘Een Nieuwe Start’

24 september 2020
Zoals elk jaar begint het kerkelijk seizoen met een ‘startdienst’. Dit jaar was die op 20 september, en als thema voor de dienst was ‘Een Nieuwe Start’ gekozen. Dat is zeker erg toepasselijk voor dit jaar.  
Allereerst omdat we nu voor het eerst als gefuseerde gemeente ‘Maas- en Beekdal’ aan de slag gaan. Nog meer dan voorheen is dat een uitnodiging om vanuit Sittard eens aan te schuiven bij de Geleense activiteiten, en andersom. Ze zijn nu van ons allemaal! Een nieuwe start is het ook omdat Irene Pluim, die deze dienst nog voorging, aan een nieuwe start in Oosterbeek begint. En wij dus aan een nieuwe start zonder haar. En tenslotte omdat het een start is als nooit eerder – in het licht van Corona. Het hele kerkelijk programma richt zich op verbinding, ontmoeting en verdieping, en in deze tijden is dat verbinden en ontmoeten nog niet zo simpel. We zoeken naar nieuwe manieren. 
Toch is er met inzet van velen weer een mooi programma opgesteld, als zullen sommige activiteiten wat later beginnen, en zal er ongetwijfeld ook nog een en ander niet door kunnen gaan. Alle activiteiten zijn bij elkaar gebracht in het Kringenwerk programma (www.kringenwerk.nl), en daar is te zien dat er toch al flink wat is gestart of bijna gaat beginnen. Gespreksgroepen, samen de krant lezen, het koor Synoidos en de cantorij, gezelligheidsmiddagen, de Spring diensten, een aantal lezingen, wandelingen. De eerste wandeling is zelfs al gepland op 7 oktober. Ook Zin en Hapjes op de eerste zondagmiddag van de maand gaat weer door, hoewel nog even niet in het Gruizenkerkje maar in de Johanneskerk. Het kerstverhaal dat normaal gesproken óók in het Gruizenkerkje verteld wordt, klinkt nu onder de bomen van het Limbrichterbos. Zo levert Corona soms ook weer creatieve ideeën op.
Irene sprak in haar overweging over de werkers in de wijngaard, waar de laatsten de eersten zijn. Elke werker was welkom, voor elk was er ‘een nieuwe start’ zou je kunnen zeggen. Na de overweging presenteerde Bert Stuij mede namens voorzitter kringenwerk Dick Haster het jaar programma voorzover dat nu al gevuld is. Hij wees nog eens op het belang van de site van het kringenwerk, én op deze nieuwe site van onze kerk. Daarop staat een kalender zodat je altijd weet wat er aan komt. Een dienst als nieuwe start. En als uitnodiging om te zien wat van uw gading is.
Tekst: Bert Stuij
terug