‘Aarden’ als je onderweg bent

Zondag 4 februari 2024
Waardoor kun je je thuis voelen als je onderweg bent en hoe kun je ‘aarden’ op een vreemde plek? Wat draagt dan bij aan je geluksgevoel en wat juist niet? Dat werd zondagmiddag 4 februari inzichtelijk gemaakt door Elisabeth den Boer tijden Zin en Hapjes in de Gruizenkerk. Het thema is dit seizoen ‘Onderweg’.

Elisabeth woonde en werkte jarenlang in China en verhuisde anderhalf jaar geleden met haar gezin naar België. Om je op je plek te voelen moet er aan van vijf basisbehoeften worden voldaan, vertelde ze. Dat zijn: veiligheid, vrijheid, verbondenheid, meesterschap (werk) en ontspanning. Hoe meer je emmertjes gevuld zijn doordat er aan deze behoeften wordt voldaan, hoe beter het is gesteld met je psychisch welbevinden. Samen vullen ze een grote emmer. In de jaren dat ze in China verbleef waren er perioden dat haar grote emmer goed gevuld was. Maar onder andere door corona veranderde dat en was de emmer soms maar half gevuld. Ook het politieke standpunt van China ten opzichte van buitenlanders veranderde en daardoor raakt de grote emmer nog leger. Nu ze in België woont, weer woonruimte en werk heeft is de grote emmer weer veel beter gevuld. De keerzijde is echter wel dat de emmer van haar man nog niet op het gewenste peil is.De muziek werd deze middag verzorgd door pianist Bart Pols op piano. Hij is al vaker geweest en wordt door het Gruizenteam inmiddels beschouwd als ‘huispianist’.
Aan de hand van ‘zoute stokjes’ ging men met elkaar in gesprek over het thema. Marijn van Oord was deze keer de gastheer en Christel Prins verzorgde de hapjes en drankjes.

De volgende bijeenkomst binnen het thema ‘Onderweg’ wordt op zondag 3 maart 16.00 uur verzorgd door Vluchtelingenwerk, want ook vluchten is onderweg zijn en ergens aankomen. Vluchtelingenwerk verzorgt dan het programma ‘Bekend maakt bemind’.

Willy de Koning
 
 

terug